Geen steun voor alternatief CDA
DEN HAAG - Het plan van het CDA om hoge gouden handdrukken voor vertrekkende bestuurders bij bedrijven aan te pakken als alternatief voor het gepresenteerde kabinetsbeleid, krijgt geen steun van de coalitiepartijen in de Kamer. Ook minister Bos van Financiën is kritisch over het CDA-voorstel.
Het CDA stelde dinsdag tijdens de algemene financiële beschouwingen in de Tweede Kamer voor om bonussen, aandelenopties en pensioenafspraken die boven op het jaarsalaris komen met 20 procent extra te belasten.Deze maatregelen zouden in de plaats moeten komen van de plannen die het kabinet op Prinsjesdag presenteerde om topinkomens te beteugelen. De kabinetsplannen om dure huizen zwaarder te belasten en de aftrek van pensioenpremies vanaf 185.000 euro te beperken, komen volgens het CDA onvoldoende tegemoet aan het onbegrip in de samenleving, omdat ze niet alleen de excessieve inkomens aanpakken, maar alle hogere inkomens raken. Direct na Prinsjesdag meldde fractievoorzitter Van Geel (CDA) daarom al dat zijn fractie met alternatieve voorstellen zou komen.
Vooral tegen het beperken van de fiscale aftrek van pensioenpremies heeft het CDA grote bezwaren. Volgens Kamerlid De Nerée wordt daarmee het principe van het Nederlandse pensioenstelsel aangetast.
De coalitiepartners PvdA en ChristenUnie zien het plan van CDA om vertrekbonussen van topbestuurders te beteugelen echter niet als een alternatief voor de op Prinsjesdag gepresenteerde kabinetsplannen, maar hooguit als aanvulling hierop.
Ook minister Bos van Financiën toonde zich dinsdag kritisch over het voorstel van het CDA. Volgens de bewindsman zijn de CDA-plannen minder effectief dan wat het kabinet heeft voorgesteld, zo zei hij tijdens een schorsing in het debat. Volgens hem zijn ze schadelijker voor het vestigingsklimaat voor bedrijven. Ook zouden extra heffingen op bonussen relatief gemakkelijk zijn te ontlopen.
Bos toonde zich wel verheugd dat het CDA bereid is iets aan de topinkomens te doen. Hij sprak van „een welkome draai in vergelijking met de ingenomen positie in het verleden.”
Ook PvdA, ChristenUnie en SP kwamen dinsdag met aanvullende voorstellen om de topinkomens aan te pakken. Zo wil PvdA’er Tang de regeling voor ontslagvergoedingen voor topmanagers die in de vrijwillige code-Tabaksblat staat, in de wet vastleggen.
Vakcentrale FNV noemde het voorstel van het CDA om hoge gouden handdrukken van vertrekkende bestuurders in het bedrijfsleven aan te pakken met een extra heffing dinsdag „veelbelovend.” Net als de werkgevers ziet ook de FNV niets in het kabinetsplan om de aftrek van pensioenpremies vanaf 185.000 euro te beperken.
Volgens de sociale partners zadelt het aftoppen van de aftrekbaarheid van pensioenpremies fondsen op met veel extra werk en wordt het hele Nederlandse pensioenstelsel onder druk gezet. Op dit moment zijn de premies aftrekbaar en moet er belasting worden betaald wanneer het pensioen wordt uitgekeerd. „De overheid krijgt dus geen extra geld binnen, maar haalt alleen het moment dat er belasting wordt betaald naar voren”, aldus Gortzak.