Boete dreigt voor bezwaarde Spakenburger
ARNHEM - De Spakenburger H. J. Koelewijn hangt nog steeds een boete boven het hoofd. De man weigert zijn kinderen naar het voortgezet onderwijs te sturen, omdat geen enkele school past bij zijn kerkelijke „richting.”
Koelewijn was in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de Utrechtse kantonrechter vorig jaar september. Die veroordeelde hem tot een boete van 600 euro.In juni diende de zaak bij het gerechtshof in Arnhem. Omdat de rechter niet beschikte over de statuten van het Van Lodensteincollege in Amersfoort, de school in kwestie, werd de zaak maandag voortgezet.
Tijdens de eerste behandeling van het hoger beroep schaarde de toenmalige advocaat-generaal zich achter het oordeel van de kantonrechter. „Ik denk dat mijn collega dat terecht heeft gedaan”, zei de advocaat-generaal maandag. Uit de statuten van de school blijkt volgens laatstgenoemde dat de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland, waartoe Koelewijn behoort, „een rol spelen op het Van Lodenstein.”
Tijdens de zitting bleek echter dat Koelewijn weliswaar is aangesloten bij die kerkelijke denominatie, maar zich daar niet langer thuisvoelt. Volgens Koelewijns advocaat, M. Tierie, gaat de verwijzing naar de Oud Gereformeerde Gemeenten daarom niet meer op. „Er is allang sprake van een onthechtingsproces.” Zijn cliënt voelt zich het meest thuis bij de „richting” die de basisschool waar zijn kinderen naartoe gaan „aanhangt”, aldus Tierie. Dat is de Eben-Haëzerschool in Barneveld, die uitgaat van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland. „Ook met die school heb ik veel moeite”, zei Koelewijn maandag.
Op de vraag van de rechter waarin de Barneveldse school verschilt van het Van Lodenstein, wees Koelewijn op het toelatingsbeleid. „Gezinnen die in Barneveld worden geweigerd, zijn in Amersfoort welkom.” Ook verwees hij naar de Goudse Acte, waarin inzichten van ds. C. Steenblok zijn vastgelegd. „Die laat de Van Lodenstein buiten beschouwing.”
Tierie noemde Koelewijn „consistent” in zijn opvatting. Bovendien mag de rechter volgens Tierie helemaal niet oordelen op dit vlak. „Het gaat om vrijheid van godsdienst.”
De zaak is een uitvloeisel van het handelen van toenmalig CDA-wethouder M. Nagel uit Bunschoten-Spakenburg, die in 2005 de vrijstelling om Koelewijns kinderen geen regulier onderwijs te laten volgen introk. Op dit moment gedoogt de gemeente het thuisonderwijs.
Overigens loopt er ook een zaak bij de kinderrechter. Die handelt over eventuele ondertoezichtstelling van de kinderen. Naar verwachting doet de kinderrechter half oktober uitspraak. Het gerechtshof in Arnhem velt ongeveer tegelijkertijd, binnen twee weken, een oordeel.