Binnenland

Verliezen voor roc’s in drie grote steden

AMSTERDAM (ANP) - De regionale opleidingscentra (roc’s) in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam kampen met grote verliezen omdat zij minder kandidaten krijgen voor inburgeringstrajecten.

2 October 2007 08:48Gewijzigd op 14 November 2020 05:09

Een woordvoerder van het ROC van Amsterdam liet maandag weten dat het regionaal opleidingsinstituut voor beroeps- en volwassenenonderwijs minder studenten krijgt dan verwacht.Het ROC van Amsterdam (ROCvA) is gedwongen om per 1 januari zestig docenten die zich bezighouden met inburgeringscursussen te ontslaan door de marktwerking. Tot en met vorig jaar kwamen inburgeraars in Amsterdam automatisch bij het ROC terecht. Met de invoering van marktwerking heeft dat net als andere opleidingsinstituten meegedaan aan een openbare aanbestedingsprocedure. Voor dit jaar was de verwachting 6250 trajecten te kunnen verkopen, maar dat zijn er nu 3800.

Ook het ROC in Den Haag, de Mondriaan Onderwijsgroep, raakt cursisten kwijt. „De situatie bij ons is zorgelijk, net als in Amsterdam”, aldus een woordvoerster. „Niet omdat wij de cursisten kwijtraken aan andere aanbieders, maar doordat er heel weinig instroom is.” De gemeente Den Haag stelde haar prognose om ruim 4000 mensen te laten inburgeren bij naar 1300. Het Mondriaan zou zijn uiterste best doen gedwongen ontslagen te vermijden.

In Rotterdam komen ook veel minder cursisten dan verwacht. „Dit leidt tot grote verliezen. Als het zo doorgaat, moeten wij ook mensen ontslaan”, zei voorzitter Piet Boekhoud van het college van bestuur van het Albeda College, een van de roc’s in Rotterdam. Hij schat in dat de verliezen in de miljoenen euro’s per jaar lopen.

Amsterdam wil dat op jaarbasis 15.000 mensen een cursus volgen. Dat aantal ligt nu op 8000, aldus een woordvoerder. Die vindt de verwijten van het ROC niet terecht omdat ook de gemeente tijd nodig had om aan de nieuwe regels te wennen. Het ROC heeft bovendien geen monopoliepositie meer en wist jaren geleden al dat er marktwerking zou komen, aldus de zegsman. De gemeente heeft woensdag een gesprek met de onderwijsinstelling over de inburgeringstrajecten.

Private aanbieders van inburgeringscursussen hebben eveneens last van de afnemende vraag. „We hebben veel geïnvesteerd in de methodieken en de infrastructuur om de lessen aan te bieden, dit doet dus zeer”, zegt Hans van der Baan, directeur van het bedrijf Kaleos Educatie in Den Haag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer