Scholen strijden tegen ongezond kantinevoedsel
DEN BOSCH (ANP) - De Haagse presentator en chef-kok Pierre Wind heeft woensdag op het Van Maerlant College in Den Bosch het startsein gegeven voor de actie ”Adopteer een Kok”. In ieder geval vijf scholen in het voortgezet onderwijs in de provincie Noord-Brabant binden met de actie de strijd aan tegen ongezond kantinevoedsel.
Niet dat het ’smaakloze’ worstenbroodje en de saté uit de kantine worden verbannen, want dan krijg je volgens Wind de leerlingen alleen maar tegen je. „Naast de vette puisten ook het goede geluk van lekker eten”, hield Wind de leerlingen voor bij de ingebruikname van het actiebord. Daarop moeten handtekeningen worden verzameld om de schooldirectie aan te zetten tot het inkopen van gezond en smaakvol kantinevoedsel.De actie vindt plaats in het kader van de Week van de Smaak. Idee achter het project ”Adopteer een Kok” is dat scholen een langlopende relatie aangaan met een kok die is aangesloten bij de Europese koksorganisatie Euro-Toques. Zij zijn niet alleen tijdens de Week van de Smaak in de school, maar komen regelmatig terug om de schooldirectie te bewegen tot het verbeteren van het aanbod in de kantines.
De koks van Euro-Toques vinden het prachtig, aldus de organisatie achter de Week van de Smaak. „Ze zien het als hun taak ook op een educatieve manier invulling aan hun vak te geven”, zegt Jasper Vink, woordvoerder van Biologica. Het Van Maerlant College heeft kok Jos van Grunsven geadopteerd. Andere koks zijn geadopteerd door het Udens College in Uden, het Elde College in Schijndel, het Onze Lieve Vrouwelyceum in Breda en de Katholieke Scholengemeenschap in Etten-Leur.
Het is de bedoeling dat, geïnspireerd door tv-kok Jamie Oliver, die in Engeland de ’kantinekaart’ gezonder wilde maken, meer scholen een kok gaan adopteren. Voorlopig is de actie nog gekoppeld aan de Week van de Smaak, maar door het succes zou de adoptiekok wel eens los kunnen komen te staan van het evenement. Voorzitter Fred Dijsselbloem van Euro-Toques zegt dat onderwijsinstellingen zich kunnen aanmelden. Zijn koks staan naar zijn zeggen te trappelen om een school te helpen bij het gezonder maken van hun kantineaanbod.
Vink zegt dat er zo’n tien scholen op de wachtlijst staan. „Die willen volgend jaar ook meedoen.” Hoe een en ander financieel geregeld moet worden is nog niet helemaal duidelijk, want de koks krijgen wel een vergoeding. De leerlingen vinden het allemaal wel best. Hoewel de meesten nog steeds voor een worstenbroodje gaan in plaats van een broodje gezond, denkt Pierre Wind dat het tij gaat keren. „Als ze maar een keuze krijgen. Dan komt de rest vanzelf.”