Universiteit opent Restaurant van Toekomst
WAGENINGEN (ANP) – Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) opent volgende week donderdag het Restaurant van de Toekomst. Het gaat om een bedrijfsrestaurant op de campus, dat echter tegelijkertijd dient als onderzoekslaboratorium. De restaurantgasten dienen als proefkonijn.
Volgens manager Koster van de WUR is het nieuwe bedrijfsrestaurant Futurum uniek in de wereld. Mensen eten en drinken volgens hem in werkelijkheid anders dan zij op vragenlijsten invullen. In Futurum wordt dat gedrag op videobeelden geregistreerd. Ook zijn aan het restaurant diverse keukens en laboratoria gekoppeld om met het productaanbod en de sfeer te kunnen experimenteren. Futurum heeft 3 miljoen euro gekost.De relatie tussen voeding en gezondheid staat erg in de belangstelling, aldus levensmiddelentechnoloog Van Boekel dinsdag. „Ik zeg altijd: junkfood bestaat niet; mensen maken de verkeerde keuzes. Het is van groot belang uit te zoeken waarom ze dat doen, of en hoe dat te beïnvloeden valt. Het heeft niet alleen te maken met smaak of uiterlijk van het voedsel maar ook met sociale factoren als werk en omgeving. Voeding is een ingewikkeld wetenschappelijk probleem".
Een dwarsdoorsnede van werknemers en studenten van de WUR kan gebruik maken van Futurum. De meesten zullen dat dagelijks doen, verwacht hoogleraar eetgedrag De Graaf. „Dat is een groot voordeel, want nu kan een grote, redelijk vaste groep mensen lange tijd worden gevolgd. En eten speelt in elke groep een belangrijke rol en heeft daar ook effect op".
Wetenschappers en bedrijven zullen ook regelmatig speciale groepen uitnodigen voor onderzoek. Zo komen er studies naar overgewicht bij kinderen en naar smaakwaarneming bij ouderen. De inrichting van het restaurant, de geur en de verlichting en zelfs de looproute langs buffetten is aan alle omstandigheden aan te passen, aldus Koster.