Ahmadinejad: Geen oorlog met Amerika
NEW YORK - „Iran en Amerika stevenen niet af op een oorlog. Waarom zouden beide landen oorlog voeren?” aldus president Mahmud Ahmadinejad van Iran zondag in het Amerikaanse tv-programma 60 Minutes.
Ahmadinejad arriveerde gisteren in New York, waar hij morgen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toespreekt.De Iraanse president reageerde op recente berichten dat de Amerikanen militaire stappen overwegen als Teheran blijft weigeren de verrijking van uranium te beëindigen. Ahmadinejad hield in het CBS-interview vol dat Teherans nucleaire ambities niet militair zijn, maar uitsluitend gericht op de productie van elektriciteit. Washington gelooft daar niets van en vermoedt dat Teheran in het geheim werkt aan een geheim kernwapenprogramma. Verder beschuldigen de Amerikanen Iran van inmenging in Irak en Afghanistan.
Officieel houdt Washington vol dat er geen militaire plannen bestaan voor optreden tegen Iran, hoewel men niet ontkent „dat alle opties worden opengehouden.” Ook Europa kijkt met wantrouwen naar de ontwikkelingen in Iran. Frankrijks nieuwe president Nicolas Sarkozy heeft de mogelijkheid van een oorlog met Iran al openlijk aangesneden. Zijn minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Kouchner, zei vorige week zelfs dat men „voorbereid moet zijn op een oorlog met Iran” als Teheran z’n militaire nucleaire ambities niet opgeeft.
Het weekblad Newsweek meldt deze week dat de Amerikaanse vicepresident Dick Cheney enkele maanden geleden heeft voorgesteld om kernmogendheid Israël te vragen de Iraanse nucleaire faciliteiten in Natanz te bombarderen. Iran zou dan reageren, waarna de Amerikanen met eigen bombardementen hun Israëlische bondgenoot „te hulp” zouden snellen. Deze informatie komt volgens Newsweek van David Wurmser, Cheneys voormalige adviseur voor het Midden-Oosten.
Volgens president Ahmadinejad leidt al deze oorlogspraat nergens toe. Dat behoort volgens hem tot de „verouderde politieke middelen van de psychologische oorlogvoering die niet meer in de moderne tijd passen.” De Iraanse president hoopt deze visie uitgebreid uiteen te kunnen zetten tijdens een toespraak tot de Columbia Universiteit in New York. Volgens critici is het „ongehoord” dat de Iraanse president daar als gastspreker optreedt. Rector magnificus Lee Bolinger vindt echter dat Amerikanen „het recht hebben om afwijkende meningen te horen.”
Ahmadinejad zei verder dat de Amerikaanse bevolking „correctie informatie” over zijn land wordt onthouden en dat zijn bezoek aan de Columbia Universiteit en de Verenigde Naties in New York de gelegenheid biedt om een ander geluid te laten horen. Hij zei teleurgesteld te zijn dat hij geen krans mag leggen bij Ground Zero, de plaats waar de Twin Towers van het World Trade Center stonden. Hij zei niet te kunnen geloven dat het bezoek de Amerikanen zou krenken. „Doorgaans ga je naar zulke plekken om eer te bewijzen. En misschien ook om je opvattingen te luchten over de achterliggende oorzaken van zulke voorvallen.”
Admiraal William Fallon, hoofd van het Amerikaanse Central Command, denkt niet dat de spanningen in het Midden-Oosten tot een oorlog leiden. In een interview met Al-Jazeera zei hij zich te storen aan „het voortdurend roeren van de oorlogtrom”, dat hij nuttig noch behulpzaam noemde.
In de strijd om de nucleaire ambities van Iran eist de Amerikaanse regering strengere sancties, maar Amerikaanse bedrijven lappen de al sinds 1979 bestaande boycot aan hun laars en Washington staat dat oogluikend toe. Dit staat in een vertrouwelijk dossier van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken waarop weekblad Der Spiegel de hand heeft weten te leggen. De ambtenaren hebben voor hun minister Frank-Walter Steinmeier (SPD) argumenten verzameld voor het debat met de Amerikanen.
Amerikaanse bedrijven die vanuit de VS geen handel mogen drijven met Iran, doen dat vanaf schuiladressen in Dubai, aldus Der Spiegel gisteren. Amerikaanse producten zoals Microsoftprogramma’s, Caterpillarbulldozers en Coca-Cola en Pepsi-Cola zijn in Iran volop verkrijgbaar.
Sinds de verkiezing van Nicolas Sarkozy tot president van Frankrijk zet ook Parijs zich in voor strengere sancties tegen Iran. Maar volgens het Duitse dossier zijn Franse bedrijven in de auto-, energie- en bankensector, zoals Peugeot, Renault, Total, BNP Paribas en Société Générale volop actief in Iran.
Terwijl Washington, Parijs en Londen pleiten voor een hardere aanpak van Iran, gaan Rusland en China op de remmen staan en willen overlegprocedures via het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) de nodige tijd gunnen. Duitsland neemt in dit debat een middenpositie in.