Binnenland

De lange weg naar EU-verdrag

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe EU-verdrag moet de in Nederland en Frankrijk afgewezen Europese grondwet én de oudere Europese verdragen vervangen. Een chronologisch overzicht van de lange weg naar het nieuwste verdrag.

21 September 2007 23:48Gewijzigd op 14 November 2020 05:07

December 2000: De staats- en regeringsleiders van de EU zijn het eens over het Verdrag van Nice. Het moet de EU klaarmaken voor de uitbreiding met nieuwe lidstaten.December 2001: De EU-leiders, bijeen in Laken bij Brussel, beseffen dat het Verdrag van Nice tijdelijk houdbaar is. Bovendien moet de EU dichter bij de burger staan en moet de uitdijende bureaucratie bestuurbaar blijven. Er komt een uitgebreide brainstormsessie, geleid door de Franse oud-president Giscard d’Estaing. De groep stelt in bijna anderhalf jaar de tekst voor een EU-grondwet op.

Oktober 2003: De EU-regeringen scharen zich niet achter de tekst van Giscard d’Estaing. Regeringsvertegenwoordigers gaan opnieuw onderhandelen.

Juni 2004: De EU-leiders worden het eens over een aangepaste tekst voor een ”Verdrag tot vaststelling van een grondwet voor Europa”.

Oktober 2004: De EU-regeringsleiders ondertekenen de grondwet tijdens een plechtige ceremonie in Rome, waar in 1957 de Europese Economische Gemeenschap werd opgericht.

Eind 2004, begin 2005: Een fors aantal EU-landen ratificeert de grondwet via het eigen parlement. In Spanje stemt ook de bevolking in via een referendum.

Mei-juni 2005: In Frankrijk en een paar dagen later ook in Nederland stemt de bevolking in een referendum de grondwet weg. Het Nederlandse kabinet erkent dat het de eerder al ondertekende tekst niet kan ratificeren. De EU-leiders willen een denkpauze. Daarna gebeurt er niet veel. In totaal ratificeren 18 van de 27 landen de grondwet.

Voorjaar 2007: De Duitse bondskanselier Angela Merkel pakt de draad weer op. Er komt een Verklaring van Berlijn, die terugkijkt op vijftig jaar Europese Unie en vooruitkijkt naar de kansen en problemen in de toekomst.

23 juni 2007: De EU-leiders worden het eens over een nieuwe tekst. Nederland haalt een aantal eisen binnen, Polen en Groot-Brittannië krijgen ook gedeeltelijk hun zin.

18 oktober 2007: EU-leiders zullen in Lissabon bijeenkomen om de definitieve tekst van het nieuwe EU-verdrag vast te stellen. Ze hopen dat het in januari 2009 in werking kan treden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer