Buitenland

„Arabische wijken naar Palestijnen”

JERUZALEM (AP) - Israël zou er goed aan doen de Arabische wijken van Oost-Jeruzalem aan de Palestijnen over te dragen. Dat zei de Israëlische vicepremier Haim Ramon vrijdag.

21 September 2007 22:47Gewijzigd op 14 November 2020 05:07

In ruil daarvoor zou de internationale gemeenschap de Joodse wijken moeten erkennen die Israël in Oost-Jeruzalem heeft gebouwd sinds het dit stadsdeel in 1967 op Jordanië veroverde.De annexatie van Oost-Jeruzalem door Israël is nooit door de internationale gemeenschap erkend. Volgens Ramon, een vertrouweling van premier Ehud Olmert, riskeert Israël het oostelijk stadsdeel aan de Palestijnen te verliezen als het vasthoudt aan Jeruzalem als zijn ongedeelde hoofdstad. Omdat de Palestijnen in Oost-Jeruzalem in de meerderheid zijn is de kans immers groot dat zij dit stadsdeel bij de stichting van een Palestijnse staat als hoofdstad toebedeeld krijgen.

Ramon is de eerste Israëlische functionaris die een idee geeft van de concessies die Israël bereid is te doen bij vredesoverleg met de Palestijnse president Mahmud Abbas. Olmert zelf bood donderdagavond aan als geste tegenover Abbas een aantal Palestijnse gevangenen vrij te laten die geen Israëlisch bloed aan hun handen hebben. Israël houdt 11.000 Palestijnen gevangen en hun vrijlating is een belangrijke eis van de Palestijnen. „We hebben nu een partner” voor vredesonderhandelingen, zei Olmert over Abbas.

Olmert en Abbas voeren regelmatig vredesoverleg, dat later dit jaar moet culmineren in een vredestop in Washington. Maar de kans op succes lijkt gering vanwege de dagelijkse vijandelijkheden in de Gazastrook en op de Westoever.

Bewoners van een vluchtelingenkamp bij Nablus op de Westoever waar Israël al drie dagen bezig is met een arrestatiecampagne, klaagden gisteren dat hun water en voedsel begint op te raken. Israël heeft in het kamp een uitgaansverbod ingesteld.

In de Gazastrook wordt afgewacht wanneer Israël zijn dreigement uitvoert om de toevoer van brandstof en goederen te beperken. Israëlische functionarissen zeiden donderdag dat de strafmaatregel, afgekondigd vanwege aanhoudende Palestijnse raketaanvallen, betrekking heeft op brandstof voor auto’s en Gaza’s elektriciteitscentrale en niet geldt voor dieselolie waarmee ziekenhuizen hun stroomgeneratoren voeden.

De Israëlische sanctie heeft internationaal veel kritiek gewekt en donderdag voegden zeven Israëlische mensenrechtengroepen zich bij dat koor. Mensen elementaire benodigdheden onthouden is „een grove schending van het belangrijkste uitgangspunt van de internationale humanitaire wetgeving: de plicht te onderscheiden tussen strijders en burgers”’, zeiden de groepen. Ook komt de maatregel neer op een collectieve straf en wordt de al bestaande humanitaire crisis in de Gazastrook erdoor verergerd, aldus de verklaring.

Met oog op de Israëlische feestdag Jom Kipoer hield Israël gisteren de grens met de Westoever hermetisch gesloten. Duizenden Palestijnen die vanwege de vrijdagse gebedsdienst naar Jeruzalem wilden, werden tegengehouden. Mustafa Barghouti, voormalig Palestijns minister van Informatie, werd korte tijd vastgehouden bij de controlepost A-Ram.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer