Geen extra geld voor lerarentekort
DEN HAAG - Het kabinet accepteert alle gezamenlijke wijzigingsvoorstellen van de coalitie op de Miljoenennota. De oppositie daarentegen kwam er donderdag bij de algemene politieke beschouwingen bekaaid van af. Net als de leraren. Voor hen reserveert het kabinet geen extra geld buiten de onderwijsbegroting om, ondanks verzoeken daartoe van SP, D66 en SGP.
De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hebben de Miljoenennota voor 385 miljoen euro vertimmerd. Ze willen onder meer niet bezuinigen op de kinderbijslag, zijn tegen een extra verhoging van de dieselaccijns en willen meer geld uittrekken voor criminaliteitsbestrijding, probleemwijken, plattelandsbeleid, jeugdzorg en thuiszorg.De plannen moeten betaald worden met geld uit de reservepot van 250 miljoen euro. Daarnaast wil de coalitie de kansspelbelasting op fruitautomaten vervroegd invoeren en de inningskosten van verkeersboetes voortaan aan de overtreder doorberekenen.
Het kabinet staat „welwillend” tegenover deze wijzigingsvoorstellen op zijn Miljoenennota, zei premier Balkenende donderdag. Hij stelde „kritisch” te zullen kijken naar de financiering van de plannen.
De minister-president weigerde geld uit te trekken om het koopkrachtverlies van middeninkomens volgend jaar te repareren. De PvdA had daar op aangedrongen, overigens zonder steun van de andere coalitiepartijen. Balkenende zegde de PvdA wel toe rekening te houden met de kritiek van die partij op de versoepeling van het ontslagrecht.
SP, D66 en SGP vroegen het kabinet donderdag tevergeefs om extra geld voor minister Plasterk van Onderwijs om het lerarentekort op te vangen. Balkenende ging niet op het verzoek in. „Ik wacht op voorstellen van Plasterk.” Onbegrijpelijk, vond D66-leider Pechtold: „Uw signaal naar het onderwijs is: wij hebben geen extra geld voor u over.”
De SGP vroeg tijdens het debat om structureel meer geld voor defensie. De premier beloofde te kijken naar het budget van de krijgsmacht op lange termijn.
In zijn schriftelijke antwoorden op vragen vanuit de Kamer erkende Balkenende dat mensen door de werkdruk steeds minder tijd hebben voor vrijwilligerswerk en gezin. Het kabinet komt met een plan voor vrijwilligers. De premier verzet zich tegen de invoering van schooltijdbanen, waarbij ouders twee dagen per week om drie uur ’s middags naar huis mogen. Hij is bang dat die ouders daardoor duurder worden dan werknemers zonder kinderen.
Om geweld en seks op tv in te dammen, vraagt het kabinet omroepen om een gedragscode op te stellen. De premier schrijft dat de schippersinternaten extra geld krijgen, maar dat de gevraagde 7 miljoen euro extra „buitenproportioneel” is.
Balkenende weigerde donderdag aan CU-fractievoorzitter Slob te beloven dat het aantal gemeenteraadsleden niet wordt verlaagd. Het kabinet overweegt dat in het kader van bezuinigingen op het bestuur van ons land. De premier hield zich wel van harte aanbevolen voor alternatieve bezuinigingsvoorstellen.
De minister-president bestreed de opvatting van Wilders dat ons land door islamisering „naar de afgrond” gaat.