Binnenland

‘Alcoholles’ voor PS Groningen

GRONINGEN - Hij is niet van plan gemeenten voor de voeten te lopen, het Groningse ChristenUnie-Statenlid Jan Hilverts. Desondanks is het volgens hem noodzakelijk alcoholmisbruik onder jongeren in Groningen provinciebreed aan te pakken. „Neemt maar een enkele gemeente maatregelen, dan springen jongeren zo de grens over naar de buurgemeente.”

Mariëlle Oussoren-Buys
21 September 2007 09:34Gewijzigd op 14 November 2020 05:07

Friesland was Groningen voor. Die provincie organiseerde in juni een expertmeeting over drankmisbruik onder jongeren en dat wil Groningen nu ook doen.Aanleiding in Friesland was een burgerinitiatief van twee moeders uit Siegerswoude, die 14.000 handtekeningen verzamelden om de sluitingstijden van de horeca te vervroegen. Later schreven ze alle Nederlandse gemeenten aan. De Groningse ChristenUnie gebruikte dat als aanleiding om donderdag tijdens een commissievergadering te pleiten voor een vergelijkbare ’alcoholles’ voor Groningse Statenleden. Het voorstel werd Statenbreed gedragen en de meeting zal waarschijnlijk begin volgend jaar plaatshebben.

Is het alcoholmisbruik in Groningen zo schrikbarend?

„Het is óók in Groningen schrikbarend”, zegt Hilverts. „Groningen is een plattelandsprovincie en wat ik hoor is dat het probleem daar extra speelt.”

Waar zitten de knelpunten?

„Ik zou de deskundigen die ons op de meeting zullen informeren tekortdoen als ik nu ga roepen: hieraan ligt het en we moeten dit en dat doen.”

Het Groningse Statenlid wil bij de bijeenkomst ook jongeren betrekken. Daarnaast denkt hij aan de politie, de GGD, De Vereniging van Groningse Gemeenten en de twee Friese moeders. Bedoeling is dat zij de Statenleden informeren over hun ervaringen. De Staten kunnen op basis daarvan een plan van aanpak opstellen.

Hebben de Statenleden te weinig zicht op de problematiek?

„Dat denk ik wel. Wij zijn volksvertegenwoordigers, lopen niet elk weekend op straat en weten de details niet.”

Niet de provincie, maar de gemeente is primair verantwoordelijk voor de aanpak van drankmisbruik.

„Helemaal mee eens. Ik wil gemeenten niet voor de voeten lopen, ik wil graag samen optrekken. Het probleem speelt in meer plaatsen. Pikt slechts één gemeente het op, dan springen jongeren zo de gemeentegrens over.”

U vindt dus dat sommige gemeentes te weinig doen?

„Nee. Er zijn wetten die overal gelden, bijvoorbeeld de Drank- en horecawet. Niet elke inwoner houdt zich daaraan. Daarom is het belangrijk om samen met gemeentes een oplossing te zoeken.”

Door strengere handhaving?

„Bijvoorbeeld, ja.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer