Nuon bouwt centrale stapsgewijs wegens kosten
AMSTERDAM (ANP) – Het energiebedrijf Nuon gaat zijn nieuwe elektriciteitscentrale in de Eemshaven in Groningen niet in een keer maar gefaseerd bouwen. De reden zijn de sterk gestegen bouwkosten. Dat heeft Nuon dinsdag bekendgemaakt.
Nuon was eerst van plan meteen een zogenoemde multi–fuel centrale in de Eemshaven neer te zetten. In dit geval betreft het een centrale die op aardgas, kolen en biomassa kan worden gestookt.De aanleg van de centrale vergde een investering van meer dan 1 miljard euro. Recent zijn echter de prijzen voor dit soort werkzaamheden sterk gestegen. De bouwkosten zijn bijna verdubbeld, aldus Nuon.
Daarom heeft het energiebedrijf besloten eerst het aardgasdeel van de centrale te bouwen. Binnen twee jaar besluit Nuon over de bouw van een installatie om kolen en biomassa te vergassen. Deze techniek maakt het mogelijk om elektriciteit op te wekken met minder uitstoot van schadelijke stoffen.
Uitstel betekent in dit geval geen afstel, aldus een woordvoerder van Nuon in een toelichting. „Wij hebben nog steeds de ambitie om de multi–fuel centrale te bouwen".
Greenpeace Nederland viert de beslissing van Nuon desondanks als een overwinning voor het milieu: „Dit uitstel is wel afstel, alleen durft Nuon dat niet hardop te zeggen. De kolenvergasser kan niet rendabel worden geëxploiteerd vanwege de hoge kosten van emissierechten. Bovendien is er geen enkele aanwijzing dat de bouwkosten over twee jaar lager zullen zijn dan nu".
Greenpeace is tegen de bouw van kolencentrales. Ook met toepassing van de vergassingstechniek zijn ze slecht voor het milieu, aldus de organisatie.
De gascentrale wordt in 2011 in bedrijf genomen en krijgt een capaciteit van 1200 megawatt. Daarmee kunnen ruim twee miljoen huishoudens van stroom worden voorzien.