Kerk & religie

Rechtszaak Doornspijk

Voor de rechtbank in Zutphen dient morgen een kort geding tussen de hervormde gemeente en de hersteld hervormde gemeente van Doornspijk. De hervormde gemeente heeft het geding aangespannen. Na een eerdere uitspraak van de rechter in een soortgelijk kort geding in juni 2006 hebben de hervormde gemeente en de hersteld hervormde gemeente samen met de commissie van bijzondere zorg (cbz) diverse keren overlegd. Er is onder andere besloten te komen tot een ontvlechting van de ledenbestanden van de hervormde en de hersteld hervormde gemeente.

18 September 2007 10:58Gewijzigd op 14 November 2020 05:06
ROUVEEN - Het onlangs geopende verenigingsgebouw van de hervormde gemeente, ”d’Olde Baank”, te Rouveen. Foto Dick Vos
ROUVEEN - Het onlangs geopende verenigingsgebouw van de hervormde gemeente, ”d’Olde Baank”, te Rouveen. Foto Dick Vos

Op het punt van de eigendomsrechten van de kerkelijke onroerende goederen konden beide partijen het niet eens worden. Bovendien wil de hervormde gemeente, als eigenaar van het kerkgebouw, zo snel mogelijk weer kerkdiensten beleggen in de kerk. Momenteel worden de diensten belegd in Verenigingsgebouw Pro Rege.De cbz besloot in juni een definitieve voorziening op te stellen. Daarin is geregeld dat de hersteld hervormde gemeente het eigendom van verenigingsgebouw Pro Rege krijgt overgedragen. De pastorie van de hervormde gemeente wordt voor vijftig jaar in erfpacht gegeven aan de hhg. Wat het kerkgebouw betreft krijgt de hhg voor een periode van 25 jaar de gelegenheid in het kerkgebouw op zondag kerkdiensten te houden, „met per cyclus van vier maanden wisselende aanvangstijden.” De beide gemeenten hebben dan afwisselend om 11.00 en 15.30 uur dienst en om 9.00 en 13.30 uur. De hersteld hervormde gemeente krijgt ten slotte van de hervormde diaconie 60.000 euro overgeboekt.

Volgens de dagvaarding voor het kort geding was de hervormde gemeente niet blij met de definitieve voorziening, vooral niet op het punt van de kerktijden. „Zij aanvaardt de Definitieve Voorziening op dit punt evenwel als compromis en heeft daarom besloten er geen bezwaar tegen in te brengen”, aldus de dagvaarding.

Omdat volgens de dagvaarding de hersteld hervormde gemeente tot nog toe niet heeft willen meewerken aan de uitvoering van de voorziening van de cbz, stelt de hervormde gemeente in de dagvaarding geen andere mogelijkheid meer te hebben dan naleving van de voorziening af te dwingen via de rechter.

Bij de ontvlechting van de ledenbestanden hebben 1847 gemeenteleden te kennen gegeven te willen behoren tot de hersteld hervormde gemeente. Van hen komen 394 leden van buiten Doornspijk. Tot de hervormde gemeente rekenen zich -inclusief de 314 leden die niet gereageerd hebben- 610 leden.

Herdenking Uitwijk
De hervormde gemeente van Uitwijk-Waardhuizen viert haar 400-jarig bestaan. In verband hiermee wordt vrijdag een speciale jubileumdienst gehouden, die wordt geleid door ds. D. Wolters.

Na afloop van de dienst zal het jubileumboek ”Nigra sim at decora” in gemeentecentrum de Hoogt aan het Hoefpad te Uitwijk worden gepresenteerd. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan de kerkenraad.

Na de presentatie is er gelegenheid tot ontmoeting. Ook is het jubileumboek te koop.

Restauratie kerk Ilpendam
Het interieur van de hervormde kerk in Ilpendam wordt gerestaureerd. Het kerkgebouw in de gemeente Waterland heeft veel last van vocht. Het zorgt ervoor dat na de restauratie in de jaren tachtig het binnenwerk opnieuw behandeld moet worden.

De kerk is gebouwd in 1656. In 1408 stond er reeds een kapel, die later is uitgebouwd tot parochiekerk. Deze kerk werd echter in 1575 verwoest tijdens de oorlog met de Spanjaarden.

Tijdens de huidige restauratie vinden de kerkdiensten van de hervormde gemeente plaats in het voormalige bejaardentehuis De Ilpenhof.

Wijkgemeenten Rouveen
De hervormde gemeente Rouveen krijgt vanaf deze week twee zelfstandige wijkgemeenten. Dat meldt scriba G. van Tol desgevraagd. Tot op heden bestond de hervormde gemeente van Rouveen uit één gemeente, met één kerkgebouw en twee predikanten. Alleen in het pastoraat was er sprake van een verdeling in twee wijken.

Met de bevestiging en intrede van ds. H. Born, afgelopen zondag, heeft de kerkenraad besloten het plaatselijke reglement aan te passen en te gaan werken met twee zelfstandige wijkgemeenten en wijkkerkenraden. Een algemene kerkenraad functioneert als overkoepelend orgaan.

De hervormde gemeente Rouveen belegt voortaan per zondag vier kerkdiensten: twee in de kerk en twee in het verenigingsgebouw. De predikanten, ds. L. C. Talsma en ds. H. Born, gaan op zondag beiden één keer voor in de kerk en in het verenigingsgebouw.

Onlangs heeft de hervormde gemeente ook een nieuw gebouw in gebruik genomen, zegt scriba Van Tol. Het voormalige Rabobankkantoor aan de Oude Rijksweg is verbouwd tot een multifunctionele ruimte. Het gebouw draagt de naam ”d’Olde Baank”. Het is de bedoeling dat het gebouw vooral functioneert als ontmoetingsplaats. Naast het open jeugdwerk wordt hier op vrijdag- en zaterdagavond een speciaal jongerenprogramma aangeboden.

Kandidaat E. G. de Kruijf is in Rouveen actief op het terrein van catechese, pastoraat en jongerenwerk.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer