Gemeente op West-Java aangevallen
BATAKKERK - Een gemeente van de protestantse Batakkerk (HKBP) in Tangerang op West-Java (Indonesië) is eerder deze maand aangevallen door een woedende menigte. De plaatselijke politie heeft drie verdachten verhoord over hun aandeel in de vernieling van kerkeigendommen en in de verwonding van vier christenen.
Dat berichtte de hulporganisatie Open Doors maandag in een persbericht.Gewapend met knuppels, kapmessen en stenen marcheerden op 2 september ruim honderd mensen naar de plaats waar zo’n 200 leden van de protestantse Batakkerk in een tent een kerkdienst hielden. Zij begonnen stenen naar de kerkgangers te gooien en vernielden de tent. Drie aanwezige politieagenten waren niet in staat de moslims tegen te houden. Een voorganger en drie andere kerkleden raakten aan hun hoofd gewond.
De menigte bestond uit buren en buitenstaanders. Niet bekend is of zij banden hebben met een extremistische organisatie.
De protestantse gemeente in Tangerang is in het jaar 2000 gesticht. „Omdat we de vereiste vergunningen niet krijgen, moeten we op uiteenlopende plaatsen samenkomen in huizen en tenten”, zegt ds. Anggiat Hutabarat, voorganger van de gemeente. „Voor de dienst op 2 september hadden we wel toestemming gekregen van de plaatselijke overheid.”
Naar aanleiding van de gebeurtenis heeft de grootste christelijke politieke partij van Indonesië op 7 september een openbaar debat gehouden. Ds. Gomor Gultom, diaconaal uitvoerend secretaris van de Indonesische Kerkgemeenschap (PGI), zei bij die gelegenheid dat Indonesië een aantal serieuze problemen heeft dat onmiddellijke aandacht en actie vereist.
„De overheid heeft de gewoonte om aanslagen op kerken te negeren. In sommige gevallen steunen regeringsambtenaren de aanslagen zelfs, omdat de gebouwen oneigenlijk gebruikt zouden zijn als kerkgebouw. Ook moeten we constateren dat, hoewel onze grondwet vrijheid van godsdienst garandeert, dat in de praktijk niet zo blijkt te zijn.”
Ds. Gultom vindt dat de Indonesische gemeenschap in religieuze zaken erg verdeeld en radicaal is. „Ook zijn er mensen die het recht in eigen handen nemen.”
Aanvallen op kerken vinden nogal eens plaats onder het mom van democratie, waarbij de wil van de meerderheid heerst over die van de minderheid. Dat gebeurt in gemeenschappen waar zowel moslims als christenen wonen.”
Sinds begin 2007 zijn ten minste twintig gemeenten gedwongen hun samenkomsten te staken in West- en Midden-Java.