„Een stippellijn op de weg is niet voldoende”
HUIZEN - Gemeenten moeten op drukke routes naar school zo veel mogelijk aparte fietspaden maken. Een stippellijn op de weg is niet voldoende.
Dat zegt woordvoerder C. Moerlie van Veilig Verkeer Nederland. Hij reageert daarmee op het ernstige ongeval op een smalle weg tussen Arkel en Gorcum. Daarbij raakten een automobiliste en meerdere leerlingen van de Gomarusscholengemeenschap uit Gorinchem ernstig gewond.Gemeenten moeten wegen zo aanleggen dat de „confrontatie tussen auto en fietser” zo veel mogelijk wordt vermeden, zegt Moerlie. „Wij willen dat gemeenten drukke fietsroutes zo veilig mogelijk maken. Bedenk dat kinderen jarenlang via zo’n weg naar school gaan.”
Zo nodig moet op gevaarlijke wegen de snelheid omlaag, zegt Moerlie. „Daar hameren we al jaren op. Ook op wegen waar ze normaal 60 rijden, moet je een maximumsnelheid van bijvoorbeeld 30 kunnen invoeren.”
Automobilisten zullen moeten bedenken dat fietsers kwetsbaar zijn, zegt Moerlie. „Het hoort bij de leeftijd van puberende jongeren dat ze in groepjes willen fietsen. Dat vinden ze leuk en gezellig. Automobilisten moeten zich daar niet aan storen. Kinderen kun je de verantwoordelijkheid voor hun veiligheid niet in eigen handen geven. Dat zullen volwassenen moeten bedenken.”
De jongeren zelf doen er goed aan toekomstige onbekende fietspaden vooraf te verkennen. „Als kinderen op de basisschool zitten, staat de school vaak om de hoek. Gaan ze naar het voortgezet onderwijs, dan moeten ze vaak het dorp uit om de stad in te gaan. Ons advies is om samen met de ouders het traject een paar keer te verkennen.”
Meeleven en een gevoel van ”dit had ons ook kunnen gebeuren” kwamen bij locatiedirecteur J. Kettelarij van Scholengemeenschap Pieter Zandt in Kampen boven toen hij hoorde van het ernstige ongeval.
Honderden fietsers komen dagelijks naar de IJsselstad. In samenwerking met de politie wijst de Pieter Zandt de leerlingen jaarlijks op het belang van correct verkeersgedrag. „Er wordt de leerlingen voorgehouden dat het belangrijk is dat ze zich veilig gedragen en zich aan de regels houden. Ook dienen ze netjes twee aan twee te rijden.”
Leerlingen moeten zich melden als er „een vervelend incident” is gebeurd. „Scholieren zorgen bijvoorbeeld voor overlast als ze op een smal weggetje met zijn drieën naast elkaar gaan rijden.”
Kettelarij wijst erop dat de school „geen zeggenschap” heeft over het fietsgedrag van leerlingen. „Wij kunnen bijvoorbeeld tussen Kampen en Genemuiden niet op zes plaatsen surveillanceposten neerzetten.”
Als er zaken misgaan, hoeft dat niet te maken te hebben met baldadig gedrag, zegt Kettelarij. „Als ze met tientallen fietsers in een groep rijden, kunnen de scholieren achterin niet altijd helemaal goed zien dat er bijvoorbeeld plotseling een tegenligger komt aanrijden.”