Binnenland

Grote problemen antiterreureenheid DSI

RIJSWIJK (ANP) – Een jaar na de officiële presentatie staat het functioneren van de speciale antiterreureenheid Dienst Speciale Interventies (DSI) al serieus onder druk. De krijgsmacht- en politieonderdelen kunnen onvoldoende personeel voor dit elitekorps leveren.

14 September 2007 19:13Gewijzigd op 14 November 2020 05:06

Hierdoor zijn veel minder mensen op de been dan de bedoeling is. Ook verlaten relatief veel mensen de DSI uit onvrede over de in hun ogen veel te beperkte inzet van de eenheid.Verschillende bronnen rond de DSI maken zich om deze redenen zorgen over het bestaansrecht van deze speciale dienst. Dat terwijl die volgens politie, Defensie en politiek in Nederland juist een cruciale rol speelt bij het overmeesteren van gevaarlijke terroristen of criminelen.

Gerrit van de Kamp van politiebond ACP herkent deze geluiden. Het Korps landelijke politiediensten (KLPD), waar de DSI onder valt, geeft een aantal van deze problemen toe. Er wordt hard aan een oplossing gewerkt, aldus de politiedienst.

Het KLPD benadrukt wel dat de DSI goed is voorbereid om zijn taak te kunnen uitvoeren. „De sterkte van de dienst is groeiende, maar blijft nog achter bij de doelstelling. Alleen als zich meerdere calamiteiten tegelijkertijd zouden voordoen, kan de DSI niet optimaal functioneren".

Aanleiding voor de oprichting van de DSI was de moeizame arrestatie eind 2004 van twee inmiddels veroordeelde leden van het terroristische netwerk de Hofstadgroep in Den Haag. Diverse speciale eenheden hadden de hele dag nodig voor de arrestatie, waarbij leden van een arrestatieteam gewond raakten.

Om dit soort hachelijke situaties te voorkomen, werden er met de DSI voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis politietaken samengevoegd met defensiewerkzaamheden. Doel daarvan was dat alle specialismen van politie en defensie werden gebundeld voor een optimale bestrijding van grof geweld.

Ingewijden melden dat veel DSI–leden klagen over de omstandigheden waaronder ze moeten functioneren. Een van de grootste frustraties is dat de dienst weinig voor het „echte werk" wordt ingezet. „Veel van de mannen trainen zich suf, maar zijn gefrustreerd omdat ze nauwelijks in de praktijk worden ingezet", zegt een van hen. Het KLPD gaat hier niet op in.

Vanuit de DSI is al aangeboden de arrestatieteams in Nederland te helpen. Die zijn namelijk al lange tijd structureel onderbezet. Met de hulp zou de eenheid meer operationele klussen krijgen en tegelijkertijd zou de overbelasting van de arrestatieteams worden ondervangen. Bovendien is regelmatige, echte inzet noodzakelijk voor het op peil houden van de kwaliteit en scherpte van de DSI, benadrukt een bron.

Het elitekorps kreeg nul op het rekest van de korpschefs. „Dat gaat puur om een machtsstrijd", zegt een andere bron. „De arrestatieteams en hun bazen willen geen andere kippen in het hok. Onverstandig, omdat de enorme werkdruk die er nu bij de arrestatieteams ligt vroeg of laat wel eens kan leiden tot fouten, met alle mogelijke gevolgen van dien".

Een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen bestrijdt dat er sprake van onwil is. „Volgens de regels mag de DSI niet als arrestatieteam optreden. Maar waar we kunnen, werken we juist goed en actief met de DSI samen, bijvoorbeeld met trainingen".

Toch snapt ACP–voorman Van de Kamp niet waarom de DSI–mensen niet worden ingezet om de capaciteitsproblemen bij de arrestatieteams op te lossen. „Het tekort bij de arrestatieteams speelt al jaren. Wij hebben er bij de minister herhaalde malen op aangedrongen om dit probleem op te lossen. Nu blijkt er capaciteit beschikbaar te zijn, maar die wordt niet gebruikt".

Ook de Tweede Kamerfracties van CDA, GroenLinks en VVD bepleiten ondersteuning van arrestatieteams door de DSI. De VVD vindt daarnaast dat leden van de DSI ook in andere Europese landen moeten worden ingezet. „Je houdt ze zo tevreden, in vorm en geeft ze een prikkel. Bovendien doen ze meer praktische ervaring op", aldus Kamerlid Laetitia Griffith.

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) zei vrijdag dat ze gaat uitzoeken wat er aan de hand is bij de DSI. Ze zei dat ze geen signalen heeft dat er operationele problemen zijn. Verder gaf Ter Horst aan dat ze gaat bekijken of de dienst bijstand kan verlenen aan de onderbezette arrestatieteams van de politie. Volgens haar ligt het werk van de DSI „in lijn" met dat van arrestatieteams.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer