Moskou test ”vader van alle bommen”
MOSKOU (AP) - Het Russische leger heeft met succes een proef genomen met een niet-nucleaire bom die wordt omschreven als de ”vader van alle bommen”.
De Russische staatstelevisie meldde dinsdag dat de bom viermaal zo krachtig is als een vergelijkbare Amerikaanse bom, die eerder werd bestempeld tot ”moeder van alle bommen”.Een plaatsvervangend commandant van de Russische generale staf, Aleksandr Roeksjin, zei dat de bom, die aan een parachute wordt gelanceerd, qua efficiëntie en capaciteit kan worden vergeleken met een kernwapen. Roeksjin voegde hieraan toe dat bij de explosie geen radioactieve straling vrijkomt.
Hoewel de Russische bom maar 7 ton aan explosieven bevat, tegen de Amerikaanse bom 8 ton, is hij viermaal zo krachtig door het gebruik van hoogst efficiënte explosieven die ontwikkeld zijn met nanotechnologie, meldde de televisiezender Kanaal Eén. De Amerikaanse bom is het equivalent van 11 ton TNT, de Russische komt op 44 ton TNT, meldde het station. De explosie van de Amerikaanse bom zou een straal hebben van 150 meter, de Russische van 300 meter. De temperatuur in het epicentrum van de Russische bom zou tweemaal zo hoog zijn als die in de Amerikaanse.
Net als de Amerikaanse bom is de Russische bom een zogeheten thermobarisch wapen, dat in een intense vuurbal explodeert die gepaard gaat met een paddenstoelachtige wolk en een schokgolf. Op de televisie was te zien dat de bom aan een parachute werd gedropt uit een strategische bommenwerper van het type Tu-160. De explosie vernietigde flatgebouwen en pantservoertuigen op het testterrein; op de grond ontstond een grote brand. Het station zei niet wanneer de proef had plaatsgevonden.
Het hoofd wapenontwerp van het ministerie van Defensie, Joeri Baliko, zei dat Rusland met de bom „een relatief goedkoop wapen heeft met een grote slagkracht.” In tegenstelling tot de Amerikaanse bom, die van 2003 dateert en officieel Massive Ordnance Air Blast werd gedoopt, heeft de Russische bom kennelijk nog geen officiële naam.
Uit de pan rijzende olieprijzen hebben Rusland de afgelopen jaren in staat gesteld de defensie-uitgaven op te schroeven. De nieuwe defensiecapaciteit heeft geleid tot meer zelfvertrouwen en profilering op het wereldtoneel.
Moskou voert krachtig campagne tegen plannen voor een raketschild in Polen en Tsjechië. President Vladimir Poetin gaf vorige maand opdracht tot hervatting van geregelde patrouillevluchten van strategische bommenwerpers. De vluchten waren na de val van de Sovjet-Unie in 1991 gestopt.