Ondanks verzet PvdA zet Donner ontslagplan door
DEN HAAG (ANP) – Ondanks grote bezwaren van regeringspartij PvdA tegen het kabinetsplan voor aanpassing van het ontslagrecht, wil CDA–minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) snel handelen. Volgens hem is een versoepeling van de arbeidsmarkt juist nu nodig om zoveel mogelijk te profiteren van de aantrekkende economie.
Dat stelde de bewindsman dinsdag in een debat met de Tweede Kamer over het arbeidsmarktbeleid. Volgens hem kan een soepeler ontslagrecht ervoor zorgen dat werkgevers sneller mensen met een kwestbare positie, zoals ouderen, laagopgeleiden en langdurig werklozen, in dienst nemen. Anders worden volgens hem steeds meer mensen afhankelijk van tijdelijke baantjes en flexcontracten.Vicefractievoorzitter Mariëtte Hamer van de PvdA stelde dinsdag dat haar partij „grote problemen heeft met de kern" van het plan voor vereenvoudiging van het ontslagrecht. Zij wees erop dat sociale partners ernstig verdeeld zijn over de voorstellen. Daar waar werkgevers de versoepeling niet ver genoeg vinden gaan, wijzen de vakbonden de plannen op alle punten af.
Volgens regeringspartij PvdA is een wijziging van het ontslagrecht alleen mogelijk met steun van de sociale partners. Hamer heeft afgelopen week al in een overleg aan Donner duidelijk gemaakt dat het kabinetsvoorstel om het ontslagrecht te versoepelen van tafel moet. Het wordt binnen de fractie „politieke zelfmoord" genoemd om in te stemmen met de plannen.
Donner moet volgens Hamer eerst terug naar het kabinet om zich te beraden over de plannen, voordat hij met een wetsvoorstel komt. „Het is ondenkbaar dat het voorstel linea recta terugkomt, zoals het naar sociale partners is gegaan."
Volgens Donner is een wetsvoorstel de volgende logische stap na een advies van werkgevers en vakbeweging. Daarbij heeft hij wel altijd aangegeven dat de voorstellen niet in beton zijn gegoten en dat het kabinet open staat voor serieuze argumenten.
Maar Donner onderstreepte ook nog dat het niet om een plan van hem persoonlijk gaat, maar van het hele kabinet. Volgens de bewindsman is een versoepeling van het ontslagrecht noodzakelijk om ervoor te zorgen dat meer mensen aan de slag komen en dat is een belangrijke doelstelling uit het regeerakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie.
Dat de sociale partners sterk verdeeld zijn over het voorstel, is volgens hem voor het kabinet geen reden „er dan maar mee op te houden." Verder zei Donner dat wijziging van het ontslagrecht een onderdeel is van een groter pakket van maatregelen. Ook zaken als scholing en loonkostensubsidies zijn belangrijk.
Op het gebied van het ontslagrecht stelt het kabinet voor dat werkgevers voortaan niet meer naar de kantonrechter hoeven om een werknemer te ontslaan, op voorwaarde dat ze een ontslagvergoeding betalen. Hoe hoog die moet zijn, wordt in de wet geregeld.
Net als de PvdA is coalitiegenoot ChristenUnie al vanaf het begin kritisch over de kabinetsvoorstellen. De partijen zijn bang dat het plan de rechtsbescherming van werknemers te veel aantast. Zo vrezen zij met de vakbeweging dat te makkelijk personeel op straat wordt gezet, zodra werknemers zonder een toets vooraf ontslagen kunnen worden als de werkgever maar een vergoeding betaald.