Verhagen bekritiseert Amerikaans standpunt Kosovo
VIANA DO CASTELO (ANP) – Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft kritiek op het Amerikaanse standpunt over de toekomst van Kosovo. Verhagen noemde de Amerikaanse houding zaterdag „niet goed" en „niet verstandig".
Hij reageerde daarmee op de uitlatingen van een Amerikaanse onderminister die vrijdag stelde dat de VS een eenzijdig uitgeroepen onafhankelijkheid van Kosovo zullen erkennen, als de huidige onderhandelingen tussen Kosovaren en Serviërs niet tot een oplossing leiden.Die gesprekken vinden nog tot 10 december plaats in Wenen. Verhagen: „Het is niet goed nu al te preluderen op het mogelijk mislukken van die onderhandelingen. Als je dat doet, weet je een ding zeker: dan zullen die gesprekken ook mislukken. Ik vind dat niet verstandig".
De Amerikaanse onderminister voor Europa en Azië, Kurt Volker, zei vrijdag tegen het Franse persbureau AFP over het eventueel mislukken van ’Wenen’: „Wij zullen dan de onafhankelijkheid van Kosovo erkennen, net zoals -naar ik aanneem- een aantal andere landen dat zal doen. Dat is de enige stabiele weg vooruit voor de Balkan”.
Groot–Brittannië en Frankrijk zouden bereid zijn de Kosovaarse onafhankelijkheid te erkennen. Landen als Spanje, Hongarije, Griekenland, Slowakijke, Cyprus en Roemenië zijn er fel op tegen.
De toekomst van Kosovo dreigt een nieuwe splijtzwam te worden voor het buitenlandse beleid van de EU, na de diepe onenigheid over de Amerikaanse inval in Irak in 2003. De EU-ministers spraken zaterdag tijdens hun samenzijn in het noorden van Portugal af hoe dan ook eensgezind te blijven over Kosovo.
Verhagen kreeg naar eigen zeggen steun voor zijn pleidooi om „creatief en onconventioneel te denken” over oplossingen voor de patstelling over Kosovo. Geen van de EU-landen wil bij voorbaat iets uitsluiten, zelfs een deling van Kosovo niet. „Er is geen taboe op resultaten die de partijen zelf bereiken”, zei Verhagen. Kosovo noch Servië voelt overigens voor een deling van het gebied.
De Britten, Fransen en Duitsers hebben eveneens laten weten daar niet voor te voelen, vanwege het gevaar van destabilisering van de Balkan. De Zweedse minister en Balkan-expert Carl Bildt noemde een deling „zeer gevaarlijk”.
Kosovo is nog altijd een Servische provincie, maar het gebied staat sinds de NAVO-bombardementen op Servië in 1999 feitelijk onder VN-bestuur. De Albanezen in Kosovo (90 procent van de bevolking) willen onafhankelijkheid, de Serviërs willen dat onder geen beding.