Buitenland

Politie in Florida plukt „terroristen” van de weg

De autoriteiten van de Amerikaanse staat Florida sloten vrijdag een deel van snelweg Nummer 75 af na een terreuralarm. Dat gebeurde nadat twee auto’s waren gestopt en de drie inzittenden daarvan werden gearresteerd.

Van onze correspondent
13 September 2002 22:09Gewijzigd op 13 November 2020 23:48

De politie in Florida was eerder gewaarschuwd door collega’s in het aangrenzende Georgia. Daar hoorde een vrouw het drietal in een wegrestaurant blijkbaar praten over een aanslag. „Ze denken dat ze bedroefd waren over de 11e september, maar wacht maar eens op de 13e september”, lachten de mannen onderling. De vrouw begreep dat zij onderweg waren naar Miami in Florida.

De vrouw noteerde de nummerborden van de twee auto’s waarmee de mannen onderweg waren en waarschuwde de politie. Die bevestigde intussen de arrestatie van de drie mannen, die uit het Midden-Oosten afkomstig zouden zijn. Volgens een politiewoordvoerder willen zij weinig kwijt over het doel van hun reis. Politiehonden reageerden positief op explosieven, waarop een robot werd ingezet om de auto’s verder te onderzoeken.

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben donderdagavond een Portugees verkeersvliegtuig gedwongen te landen op een luchtmachtbasis in de staat Delaware. Het toestel werd als een gevaar gezien als gevolg van misverstanden tussen de piloten en de verkeersleiding in New York. Het vliegtuig van de maatschappij TAP was met 235 mensen aan boord op weg van Lissabon naar New York. Toen onduidelijkheid in de communicatie ontstond, gingen automatisch veiligheidsmaatregelen zoals voorgeschreven voor „alarmfase Orange” in werking. Die gaat onder meer uit van de mogelijkheid van aanslagen met verkeersvliegtuigen. Het toestel kon later van Delaware naar New York vliegen en arriveerde daar op de luchthaven John F. Kennedy met zeven uur vertraging.

Vier Britten van Indiase komaf mochten eerder deze week van de chartermaatschappij My Travel in Gerona niet mee op een vlucht naar Engeland. Hun huidskleur zou nervositeit veroorzaken bij ongeveer 25 van de 260 medepassagiers. De vier stellen dat ze het slachtoffer zijn van onaanvaardbare rassendiscriminatie. De reden van de weigering hoorden zij pas nadat het toestel was vertrokken.

Het Spaanse dagblad El País meldde vrijdag dat het incident zich voordeed op 12 september, de dag na de herdenking van de aanslagen in de VS. Volgens een medewerker van een reisbureau moeten de vier het slachtoffer van het „11-septembersyndroom” zijn geweest.

Passagiers dreigden het toestel te verlaten als de vier die nog niet aan boord waren, meegingen. De mannen in de leeftijd van 29 tot 35 jaar hadden weinig bagage bij zich en zouden mede daarom voor een aantal mensen verdacht zijn. Ze werden even apart genomen en vervolgens vertrok het vliegtuig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer