Ondergang MobilCom maakt KPN sterker
De een z’n dood is de ander zijn brood. Voor de telecomsector gaat dit, gezien de moordende concurrentie, zeker op. Nu France Télécom stopt met financiële steun aan het Duitse MobilCom, gaat de op drie na grootste telecomonderneming van Duitsland vrijwel zeker failliet. E-Plus, dochter van KPN, staat klaar om de klanten van MobilCom over te nemen.
E-Plus heeft een marktaandeel van 13 procent in Duitsland en is veel kleiner dan de grote spelers Vodafone en Deutsche Telekom. Het is net iets groter dan MobilCom. Mm02 (voormalig onderdeel van British Telecom) is de kleinste partij in Duitsland. De klanten van MobilCom maken gebruik van het netwerk van KPN, dat dit graag zo wil houden. „Als MobilCom failliet gaat, en daar ziet het wel naar uit, dan gaan wij hun klanten benaderen om bij E-Plus te komen”, aldus een woordvoerder van het Nederlandse telecombedrijf.
Negatieve kant voor KPN is het contract dat het met MobilCom heeft voor het gebruik van het E-Plus-netwerk. Hoeveel geld hierin omgaat, wilde de woordvoerder van KPN niet zeggen. Een telecomanalist van SNS Securities zei voor KPN te hopen dat het geen hoog bedrag is. „Op korte termijn is dit niet het gunstigste scenario voor KPN.” Voor de lange termijn ziet de analist wel veel voordelen, doordat er een concurrent minder is.
Een overname van MobilCom sluit de KPN-woordvoerder uit, evenals het overnemen van de 5000 MobilCom-werknemers voor wie nu ontslag dreigt. MobilCom vraagt waarschijnlijk op zeer korte termijn uitstel van betaling. Gelijk daarmee stelt het France Télécom aansprakelijk voor zijn benauwde positie.
De problemen bij MobilCom komen op een erg slecht moment voor bondskanselier Schröder, een week voor de verkiezingen. Vijfduizend ontslagen doen zijn positie geen goed.
Ook dreigt de aftocht van France Télécom uit MobilCom uit te draaien op een politieke rel tussen de Franse en de Duitse regering. Bondskanselier Gerhard Schröder kondigde vrijdag aan dat zijn regering MobilCom juridische steun zal verlenen in diens strijd tegen het Franse telecomconcern, dat voor bijna 56 procent in handen is van de overheid.
MobilCom liet eerder al weten juridische actie te overwegen. Volgens de onderneming, die nu ten onder dreigt te gaan door een schuldenlast van ruim 6 miljard euro, mag France Télécom krachtens eerdere afspraken niet besluiten tot het stopzetten van de financiering, zoals nu gepland is.
KPN lijkt lachende derde in de steeds groter wordende malaise in de telecombranche. Vorig jaar november verkeerde KPN nog aan de rand van de afgrond. De uitgifte van 5 miljard euro aan nieuwe aandelen moest wat lucht geven. Het verlies over 2001 bedroeg 23 miljard euro, onder meer veroorzaakt door de aankoop van E-Plus en een afboeking op de UMTS-frequenties. Ook in het eerste halfjaar dit jaar nam KPN nog een grote afboeking van 9 miljard euro op UMTS-frequenties in België en Duitsland.
KPN verkeert nu in een naar eigen zeggen „comfortabele positie”, terwijl de concurrenten als France Télécom en Deutsche Telekom hard hun best moeten doen om het hoofd boven water te houden. France Télécom maakte donderdag bekend met een claimemissie te komen. Hiermee hoopt het bedrijf 15 miljard euro binnen te halen, om een deel af te lossen van de schuld van bijna 75 miljard euro.
Deutsche Telekom boekte in de eerste zes maanden van dit jaar een recordverlies van 3,9 miljard euro. BT, voorheen British Telecom, kwam eerder dit jaar met soortgelijke mededelingen en lijkt nu weer wat ademruimte te hebben. Het bedrijf is bezig met een grote reorganisatie om de lasten te drukken. Aan het einde van het gebroken boekjaar 2001 bedroeg de schuld 22 miljard euro.
Een analist van Effectenbank Stroeve noemt de problemen bij MobilCom positief voor KPN. Hij schat de kans dat het Duitse bedrijf overleeft erg klein in. Volgens hem was de markt in Duitsland toch al te druk. „Er waren te veel spelers. Met het wegvallen van MobilCom blijven er vier over, misschien is dat ook nog te veel.”
Volgens de analist is de „jacht op de abonnees van MobilCom geopend. Alle aanbieders willen natuurlijk de ongeveer 5 miljoen klanten.”