Buitenland

Inlichtingendiensten VS somber over Irak

NEW YORK - Irak wordt geregeerd door een „onbestendige” regering waarvan de besluitvaardigheid wordt „verlamd” door sektarische tegenstellingen. Deze situatie wordt de komende zes tot twaalf maanden alleen nog maar erger.

Van onze correspondent
24 August 2007 11:35Gewijzigd op 14 November 2020 05:02
WASHINGTON – De Amerikaanse Republikeinse senator John Warner gaf donderdag een persconferentie nadat hij was teruggekeerd van een bezoek aan Irak. - Foto EPA
WASHINGTON – De Amerikaanse Republikeinse senator John Warner gaf donderdag een persconferentie nadat hij was teruggekeerd van een bezoek aan Irak. - Foto EPA

Dit sombere beeld over politiek Irak is de eensgezinde mening van de zestien Amerikaanse inlichtingendiensten die donderdag een gemeenschappelijk rapport over Irak presenteerden.Het rapport analyseert de situatie in Irak sinds de versterking van het aantal Amerikaanse troepen die eerder dit jaar begon. Deze troepenversterking heeft „in sommige gebieden” geleid tot meer veiligheid. Die extra veiligheid zou de regering van premier Nuri al-Maliki volgens de filosofie van Washington ruimte moeten geven voor politieke stappen, zoals een toenadering tussen de verschillende sektarische groeperingen en afspraken over de verdeling van de opbrengsten van ’s lands olie-industrie. Maar dat gebeurt niet volgens het rapport. Waarmee in feite het beleid van president Bush een onvoldoende krijgt.

Maar de regering ziet dat anders. Wijzend op de gemelde verbetering van de veiligheid in sommige gebieden benadrukte Witte Huiswoordvoerder Gordon Johndroe donderdag „dat de strategie van onze regering begint te werken.” Militaire deskundigen betwijfelen dat, omdat het Amerikaanse leger de huidige troepensterkte van ruim 160.000 man troepen in Irak niet eindeloos kan handhaven.

„De legerleiding heeft van tevoren gezegd dat de troepenversterking alleen maar tijdelijk kon zijn, omdat de capaciteiten van het leger in feite zijn uitgeput. Dat betekent dat men uiterlijk in het voorjaar weer troepen moet gaan terugtrekken”, aldus politiek-militair analist Michael O’Hanlon van het Brookings Research Instituut in Washington. Daar komt bij dat de nieuwe voorzitter van de verenigde chefs van staven, Admiraal Michael Mullen, onlangs tijdens een parlementaire hoorzitting verklaarde dat „uitbreiding van het aantal troepen geen enkele zin heeft als er in Irak geen politieke vorderingen worden gemaakt.”

En die worden niet gemaakt. Dat is niet alleen de mening van Amerika’s inlichtingendiensten, maar ook van de invloedrijke Republikeinse senator John Warner, nummer twee van de defensiecommissie van de Senaat. Warner keerde deze week terug van een toer door Irak en hij stelde donderdag zijn partijgenoot president Bush voor om volgende maand te beginnen met een aantal Amerikaanse troepen uit Irak terug te trekken. „Stuur er pakweg 5000 naar huis om de Iraakse politici duidelijk te maken dat wij niet eindeloos in Irak blijven”, aldus Warner.

In het rapport van de inlichtingendiensten wordt ook gemeld dat de seKtarische verdeling van Irak gestaag voortgaat, ondanks Amerika’s „nieuwe strategie.” Die strategie lijkt de tegenstellingen in Irak zelfs verscherpt te hebben, volgens de rapportage van twee mensenrechtenorganisaties. Het gaat hier om rapportages van Iraks Rode Halve Maan en van de Internationale Organisatie voor Migratie van de VN. Volgens de cijfers van deze organisaties migreren er de laatste maanden per maand minstens 100.000 Irakezen. Daarbij worden sjiieten en soennieten gedwongen te verdwijnen uit gebieden waar zij in de minderheid zijn. „Dit betekent in feite dat de sektarische verdeeldheid van het land toeneemt, waardoor de slagvaardigheid van de regering al-Maliki verder wordt ondermijnd”, meent O’Hanlon.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer