VEB in cassatie tegen arrest World Online
AMSTERDAM (ANP) - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is het op een belangrijk punt niet eens met een eerder uitgesproken arrest van het gerechtshof in Amsterdam in de zaak rondom internetbedrijf World Online. De beleggersclub liet daarom gisteren weten tegen de uitspraak in cassatie te gaan.
Afgelopen mei bepaalde het gerechtshof dat World Online en de banken ABN AMRO en Goldman Sachs onrechtmatig hebben gehandeld tegenover beleggers bij de beursgang van World Online. Dat betekende een overwinning voor de VEB, die de zaak had aangespannen.De rechter oordeelde echter ook dat beleggers die zich aansloten bij de stichting WOL voor gedupeerden niet gezamenlijk aanspraak kunnen maken op vorderingen. Hun eis tot vordering is niet geldig, omdat de gedupeerden hun namen niet bekend hadden gemaakt bij de banken, zo bepaalde de rechter.
De VEB is het daarmee niet eens. „De eis dat de volledige naam van de aandeelhouders wordt medegedeeld vindt geen steun in het recht”, aldus de beleggersclub, die om een spoedbehandeling bij de Hoge Raad heeft gevraagd.
Als de stichting niet namens alle deelnemers tegelijk mag optreden, maakt dat zaken „logistiek veel moeilijker”, zo zei VEB-directeur Peter Paul de Vries. Volgens De Vries is het gemakkelijker onderhandelen als de ongeveer 11.000 leden van de stichting wel allen tegelijk mogen worden vertegenwoordigd.
ABN AMRO liet gisteren weten eveneens in cassatie te gaan tegen de uitspraak van het gerechtshof.
World Online ging in maart 2000 naar de Amsterdamse effectenbeurs. De beurskoers stortte in nadat was gebleken dat oprichter Nina Brink al voor de beursgang aandelen had verkocht. Volgens de VEB hebben beleggers 3 miljard euro schade geleden bij het beursdebacle.
De VEB daagde in het voorjaar van 2001 World Online en de banken die de beursgang begeleidden voor de rechter, nadat gesprekken met de partijen op niets waren uitgelopen. In december 2003 oordeelde de rechtbank in Amsterdam dat World Online beleggers had misleid bij de beursgang. ABN AMRO en Goldman Sachs werden toen niet veroordeeld. De VEB ging daartegen vervolgens in beroep.