Nuttige crisis op Amerikaanse kredietmarkt
NEW YORK - Analisten in de VS reageren niet verontrust op de aanhoudende problemen op de Amerikaanse kredietmarkt. De huidige financiële malaise is volgens hen geen voorbode van een nadere instorting van de Amerikaanse economie, maar een „nuttige crisis” die Amerikanen „op tijd waarschuwt.”
De afgelopen weken is internationaal beroering ontstaan vanwege de problemen met de Amerikaanse hypotheekmarkt voor mensen met een lage kredietwaardigheid. Nu de rente stijgt en de huizenprijzen dalen, blijkt dat veel Amerikanen hun lening niet kunnen terugbetalen, wat er inmiddels toe heeft geleid dat banken wereldwijd terughoudend zijn geworden met het verstrekken van krediet.Brian Sack, chef-econoom van het financieel adviesbureau Macro Economic Advisers, denkt echter niet dat de huidige financiële crisis grote gevolgen heeft voor de doorsneelangetermijnbelegger. „Dit is een correctie die vooral grote risiconemers treft, zoals hedgefondsen.” Hij reageert daarmee op het verwijt van sommige analisten dat de Federal Reserve (het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed) „allang” had moeten ingrijpen om hedgefondsen en andere financiële instellingen te helpen door de basisrente te verlagen.
Analist Jim Cramer beschuldigt via de tv-zender CNBC de Fed ervan „te hebben zitten slapen.” Sack is het daarmee beslist niet eens en hij krijgt steun van Jan Hatzius, chef van de binnenlandse economische afdeling van investeringsbank Goldman Sachs. Hatzius: „Natuurlijk wordt de druk op de Fed om in te grijpen groter, maar de centrale vraag is hier: Hoe grijp je in zonder de schuldigen te belonen voor de te grote risico’s die zij hebben genomen?”
Net als de Europese Centrale Bank -die vandaag opnieuw maatregelen trof- heeft de Amerikaanse Fed vorige week miljarden in de markt gepompt om zorgen over eventuele geldschaarste door de kredietproblemen weg te nemen. Maar de basisrente verlagen gaat volgens Hatzius veel verder.
„Dat zou betekenen dat de verantwoordelijkheid van fondsen die te veel hooi op hun vork hebben genomen wordt verzacht. Dat is geen goed medicijn, maar een aansporing om dezelfde fouten in de toekomst te herhalen.”
Hatzius wijst erop dat de huidige problematiek voornamelijk de grote fondsen raakt, die te grote risico’s hebben genomen op de hypotheekmarkt en bij grote overnames. „Daardoor kelderen koersen van dit soort instellingen. De gemiddelde particuliere belegger stopt zijn geld echter niet in hedgefondsen.”
Het scenario voor de economie dat sommigen al schetsen, wijst Hatzius af. „We hebben momenteel een goede groei, er worden solide bedrijfswinsten genoteerd en de werkloosheid is bijzonder laag. Dat zijn geen indicatoren van een economie die op instorten staat”, aldus Hatzius.
Er zijn al verschillende hedgefondsen gesneuveld, maar dat is volgens Michael Poulos van het financieel adviesbureau Oliver Wyman nog niet het einde van de huidige problemen. „Hypotheken gaan onvermijdelijk omhoog en dat betekent voor miljoenen Amerikanen een zwaardere belasting. Het zal enige tijd duren voordat de rust is weergekeerd nadat die correctie is doorgevoerd”, verwacht Poulos. Hij spreekt echter van een „nuttige crisis die Amerika op tijd waarschuwt dat de tijden van het makkelijk geleende en speculatieve geld voorbij zijn.”