Economie

Aandeelhouders RBS voor overname ABN AMRO

EDINBURGH - De aandeelhouders van Royal Bank of Scotland (RBS) staan achter een overname van ABN AMRO, zo bleek vrijdag.

Redactie economie
10 August 2007 22:15Gewijzigd op 14 November 2020 05:00

Maar liefst 94,5 procent van de aandeelhouders van RBS liet weten zich te kunnen vinden in de plannen van de directie.RBS maakt deel uit van de bankengroep met Fortis en Santander. De drie willen ABN AMRO voor ruim 71 miljard euro kopen en vervolgens opdelen. De aandeelhouders van Fortis en Santander gaven eerder al het groene licht voor de overname. De inlijving door het bankentrio komt zo steeds dichterbij.

FNV Bondgenoten noemt echter de Britse bank Barclays „de minst slechtste” overnamekandidaat voor ABN AMRO. Collega-vakbond De Unie waarschuwt bovendien voor grote financiële risico’s als de andere kandidaat, het consortium van Fortis, Royal Bank of Scotland (RBS) en Banco Santander, de Nederlandse bank in handen krijgt en gaat opknippen.

Dat bleek vrijdag na een bezoek van vakbondsbestuurders aan het ministerie van Financiën. Ze waren op het departement om ambtenaren van minister Bos (Financiën) bij te praten over hun indrukken rond de overnamestrijd om ABN AMRO. Bos moet uiteindelijk een verklaring van geen bezwaar afgeven voor overname van de bank. Zijn woordvoerder zei over het overleg inhoudelijk niks te kunnen zeggen zolang de besluitvorming nog niet afgerond is.

De vakbonden wijzen erop dat bij een overname door Barclays circa 2500 banen verdwijnen; bij een overname door het consortium zijn dat er drie keer zo veel. Doordat Barclays de bank intact laat, blijven volgens FNV-bestuurder Huug Gorter de arbeidsvoorwaarden in de cao en het sociaal plan voor de ongeveer 20.000 werknemers van ABN AMRO in Nederland ook hetzelfde. Dat is volgens hem met het consortium afwachten.

Bovendien vallen volgens de bonden bij een overname door Barclays meer ontslagen op het hoofdkantoor in de Randstad, waar mensen gemakkelijker een nieuwe baan vinden dan in de regio. Als het consortium ABN AMRO in handen krijgt, wordt de bank opgesplitst en zal het Belgisch-Nederlandse Fortis ook gaan snijden in regionale vestigingen.

De Unie stelt dat het opsplitsen van een grote bank, zoals ABN AMRO, nooit eerder is gebeurd. De vakbond voor hoger personeel ziet grote risico’s voor de financiële infrastructuur van Nederland als het kenniscentrum, de deskundigen die in de dealingroom miljarden euro’s verhandelen, uit elkaar wordt getrokken.

Uniebestuurder Robert Schuurman was na het overleg op Financiën teleurgesteld over de „formele opstelling” van de overheid. „Bos heeft eerst de indruk gewekt dat hij opkomt voor werknemers, maar hij verschuilt zich nu achter regels en zegt dat hij onze belangen formeel niet kan meewegen.”

Gorter heeft wel begrip voor de bewindsman. „Hij heeft nu eenmaal niet meer ruimte dan te toetsen op financiële risico’s bij het afgeven van een vergunning. Het is alleen de vraag, als hij een verklaring afgeeft aan een van de kandidaten of aan allebei: zegt hij er nog iets bij, zodat de bieders worden aangespoord met ons goede afspraken te maken voor het personeel?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer