ECB dempt onrust met geldinjectie
FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag 94,8 miljard euro op de financiële markten gebracht. Daarmee wil de ECB de onrust op de geldmarkt beteugelen, ontstaan door de crisis op de hypothekenmarkt in de VS. Ondanks deze maatregel daalden ook vrijdagmorgen de beurskoersen fors.
Volgens de ECB hebben 49 banken het geld opgenomen. Nooit eerder leende de centrale bank zo veel geld voor een dag uit. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, en de Japanse centrale bank volgden het voorbeeld van de ECB later op de dag.Het is voor het eerst sinds de terreuraanslagen van 11 september 2001 dat de ECB een dergelijke stap neemt. Toen bracht de ECB een dag na de aanslagen 69,3 miljard euro extra geld in omloop.
De noodingreep van de ECB donderdag kwam onverwacht. De ECB vreesde voor een tekort aan kapitaal op de financiële markten, met oplopende rentes als gevolg. De bank liet eerder op de dag al weten spanningen te signaleren op de geldmarkt in de eurozone. De ECB zei toen „klaar te staan om in actie te komen, mocht dat nodig zijn.” Pas na de geldinjectie daalde de geldmarktrente weer.
Analisten zien de ingreep van de ECB als een poging de financiële markten tot rust te brengen. Op de geldmarkt nemen banken dagelijks kredieten bij elkaar op om in hun kortlopende financieringsbehoeften te voorzien. Commerciële banken zijn nu echter terughoudend om geld uit te lenen door de crisis op de Amerikaanse hypothekenmarkt.
Deze crisis is te herleiden tot de zogeheten subprimemarkt. Het gaat hierbij om hypotheken verstrekt aan mensen met weinig financiële armslag. Nu huizenprijzen dalen en de rente is gestegen, kunnen velen hun schulden niet meer aflossen. Hierdoor ontstaan tegenvallers voor financiële instellingen.
In de Verenigde Staten zijn al enkele fondsen omgevallen door de malaise. Ook een aantal Europese financiële concerns komt in het nauw. Donderdag zorgde de financiële reus BNP Paribas voor onrust. Het Franse concern maakte bekend dat het drie van zijn beleggingsfondsen heeft bevroren omdat de waarde van de fondsen niet meer kan worden bepaald door de kredietcrisis in de VS.
Grote financiële concerns in Nederland zeggen geen hinder te ondervinden van de problemen. Donderdag lieten Fortis en Aegon weten geen pijn te voelen, terwijl ING een dag eerder al zei dat er geen vuiltje aan de lucht is. Vermogensbeheerder NIBC luidde wel de alarmbel. De zakenbank zag zijn winst van het tweede kwartaal volledig verdampen door noodzakelijke afboekingen.
De aandelenmarkten zien de ingreep door de ECB als het bewijs dat de bankcrisis serieus is. De Nederlandse AEX-index verloor donderdag bijna 2,5 procent. Ook vrijdagmorgen kleurden de koersen wereldwijd dieprood.