Havenkade in Sint Annaland blijkt onveilig
SINT ANNALAND - De gemeente Tholen kan vanwege een zwakke damwand niet langer de veiligheid van het havenplateau in Sint Annaland garanderen. Een groot gedeelte van de kade wordt daarom tot nader order afgesloten voor alle verkeer, behalve voetgangers.
Vandaag is het desbetreffende gedeelte afgesloten met dranghekken, in afwachting van een definitief plan van aanpak. Het gaat om 265 meter kade, die over een breedte van 17,50 meter vanaf de deksloof wordt afgesloten. Wethouder Van Dis spreekt van een weloverwogen besluit. „We willen als college geen enkel veiligheidsrisico lopen.”De gemeente neemt de noodmaatregel na alarmerende onderzoeksgegevens van een adviesbureau. Het bureau werd ingeschakeld voor een contra-expertise nadat de gemeente onderzoek had laten uitvoeren om de sterkte van de constructie te beoordelen, met het oog op toekomstige bebouwing bij het realiseren van de plannen voor het Havenfront. Aan de haven worden onder andere appartementen gebouwd om de relatie tussen water en dorp te herstellen.
De gemeente kwam tot de conclusie dat de damwand onder extreme omstandigheden niet meer aan de geldende veiligheidseisen voldoet. Volgens Van Dis gaat het daarbij om een laagwaterstand die eens in de 2000 jaar voorkomt of om een zware bovenbelasting van het plateau. Niettemin zag het college voldoende reden voor vervolgonderzoek, waaruit bleek dat de veiligheid zelfs onder normale omstandigheden mogelijk in het gedrang komt.
Hoewel de definitieve uitkomsten van het onderzoek eind van de maand verwacht worden, gaat de gemeente over tot het grotendeels afsluiten van het havenplein. Op het wel voor het verkeer toegankelijke deel worden alle obstakels uit de weg geruimd. Overigens blijven de schepen in de haven volgens Van Dis wel gewoon te voet bereikbaar. „Vooralsnog willen we alle bovenbelasting vermijden.”
De uit 1959 daterende damwand wordt jaarlijks aan een onderhoudsinspectie onderworpen. In 1985 werd om veiligheidsredenen besloten voortaan alle opslagactiviteiten (zand en grind) in de haven te verbieden. Bij een visuele verkenning in 2003 kwamen geen verontrustende zaken aan het licht en werd geadviseerd de damwand in 2016 te vervangen. Hoewel er eigenlijk geen geld beschikbaar is, ziet de gemeente zich genoodzaakt die investering naar voren te halen. Een en ander houdt verband met toekomstige ontwikkelingen op en rond de haven in het kader van het structuurplan.
De watersportvereniging alsmede betrokken ondernemers en diverse sportvisbedrijven zijn geïnformeerd. De gemeente verwacht geen schadeclaims uit die hoek. Evenmin bestaat er vrees dat de plannen met het havengebied in gevaar zullen komen.
Op korte termijn ziet de gemeente zich wel geconfronteerd met een probleem. Zaterdag is het braderie in Sint Annaland en daarom moet er in allerijl alternatieve parkeerruimte worden gevonden.