Britse regering vraagt vrijlating uit Guantanamo
LONDEN (AP) - De Britse regering heeft de Verenigde Staten gevraagd vijf mannen uit Guantanamo vrij te laten die voor hun detentie een verblijfsstatus hadden in Groot-Brittannië. Het ministerie van buitenlandse zaken heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Minister David Miliband deed het verzoek in een brief aan zijn Amerikaanse ambtgenoot Condoleezza Rice.
De vijf zijn Shaker Aamer, Jamil al-Banna, Omar Deghayes, Binyam Mohamed en Abdennour Sameur, afkomstig uit respectievelijk Saudi-Arabië, Jordanië, Libië, Ethiopië en Algerije. Het kan nog wel even duren voor zij echt vrijkomen, zei het ministerie. En als zij terugkomen zal de regering alle noodzakelijke maatregelen nemen om de nationale veiligheid zeker te stellen.Met het verzoek aan de VS neemt premier Gordon Brown duidelijk afstand van het beleid van zijn voorganger. De in juni afgetreden Tony Blair weigerde zich sterk te maken voor de vrijlating van de vijf.
In april werd Bisher al-Rawi, een 37-jarige Irakees met een Britse verblijfsvergunning, na vijf jaar detentie uit Guantanamo vrijgelaten. Maar zijn zaak werd pas door de Britse autoriteiten opgepakt na de onthulling dat hij voor zijn detentie zekere diensten had verleend aan MI5, de Britse binnenlandse veiligheidsdienst.
Het ministerie van buitenlandse zaken zei dat Miliband en minister van binnenlandse zaken Jacqui Smith het beleid ten aanzien van de gevangenen hebben herzien in het kader van stappen die de VS zelf hebben genomen om het aantal gevangenen op Guantanamo te verminderen en ’ons al langer bestaande streven naar de sluiting van Guantanamo’.
James Welch van de burgerrechtengroep Liberty noemde de beleidswijziging ’bijzonder welkom’, zeker als die zich ook voltrekt aan de overzijde van de Atlantische Oceaan. ’De Amerikaanse en Britse regering hebben waarachtig geen verdere bewijzen nodig dat detentie, ontvoering en marteling volslagen contraproductief zijn geweest in de strijd tegen het terrorisme. Het is hoog tijd dat hun speciale relatie terugkeert tot haar oorspronkelijke waarden - de vrijheid verdedigen in plaats van haar te degraderen.’
De Britse autoriteiten wilden niet zeggen of Brown de vrijlating van de vijf gevangenen heeft besproken met de Amerikaanse president George Bush toen hij die vorige week in Camp David opzocht. Miliband sprak toen in Washington met Rice.
Al-Banna werd in november 2002 samen met Al-Rawi gearresteerd in Gambia en aan de Amerikanen overgedragen, zegt Amnesty International. Deghayes en Aamer werden volgens de mensenrechtenorganisatie in 2002 opgepakt in Pakistan. De actiegroep Reprieve zegt dat Mohamed anderhalf jaar gevangen zat in Marokko voor hij in april 2002 in Pakistan werd opgepakt en later naar Guantanamo gebracht. De omstandigheden waaronder Sameur werd gedetineerd zijn bij Amnesty niet bekend.