Drugshandelaar infiltreert in leger Colombia
BOGOTA (ANP) – De extreem linkse Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) en drugshandelaren zijn „tot de hoogste rangen" van het Colombiaanse leger doorgedrongen. Dit heeft minister van Defensie Juan Manuel Santos deze week toegegeven, zo staat woensdag in de Spaanse krant El Pais. Justitie heeft verscheidene militairen gearresteerd.
„We zijn ons ervan bewust dat maffiagroeperingen betrokken zijn bij dit soort infiltraties”, zei Santos. „Helaas zijn ze erin geslaagd tot zeer hoge niveaus door te dringen”. Santos sprak van ernstige fouten van de nationale inlichtingendienst, waardoor drugsbarons toegang hadden gekregen tot gevoelige informatie.Meer dan twintig leden van de krijgsmacht worden beschuldigd van samenwerking met drugsbaron Diego Montoya, alias ’Don Diego’, de voortvluchtige leider van het drugskartel ’del Norte del Valle’.
Justitie verdenkt Montoya ervan gepensioneerde militairen te hebben geronseld voor zijn cocaïnesmokkelende organisatie. Volgens lokale media betaalde de drugsbaron hoge salarissen voor hun deelname aan zijn veiligheidsteam. De voortvluchtige Montoya staat in de top tien van de ’Most Wanted’-lijst van de FBI.
Zeven soldaten zijn inmiddels gearresteerd, waaronder een hooggeplaatste legerofficier. Santos zei dat meer arrestaties zullen volgen.
Farc-strijders zouden er ook in zijn geslaagd gevoelige informatie te bemachtigen. Dit kwam onlangs aan het licht toen het leger computerbestanden van een overleden rebellenleider onder ogen kreeg. Op de harde schijf stond vertrouwelijke informatie die alleen afkomstig kon zijn van hooggeplaatste militairen.
Volgens een hooggeplaatste bron in het leger is de infiltratie van de rebellen zo groot en ernstig dat de nationale veiligheid gevaar loopt. De infiltraties hebben er mede voor gezorgd dat de inlichtingendienst geen zware slagen kon toebrengen aan drugshandelaren en rebellen, aldus Santos. De minister van Defensie zei te werken aan een „interne herstructurering” van de krijgsmacht.
Binnen de gelederen van het ruim 260.000 manschappen tellende leger zijn regelmatig gevallen bekend van corruptie en drugshandel. Analisten wijten dat aan de lage salarissen en het gebrek aan controle bij de krijgsmacht.