Economie

Rusland dreigt gas aan Wit–Rusland te halveren

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) – De Russische staatsgasgigant Gazprom gaat zijn gasleveringen aan Wit–Rusland met 45 procent reduceren als het land niet een openstaande rekening betaald. De gasleveringen via Wit–Rusland aan Europa komen daarbij niet in gevaar, aldus Gazprom woensdag.

De grootste gasproducent ter wereld wil dat Minsk zijn gasrekening voor dit jaar van 456 miljoen dollar voldoet, anders wordt vanaf vrijdag de gaskraan voor bijna de helft dichtgedraaid, aldus Gazprom. Volgens de Russen zijn de afnemers in Europa geïnformeerd over het voornemen en is Wit–Rusland verplicht de gasleveranties aan derden niet te verstoren.

1 August 2007 13:14Gewijzigd op 14 November 2020 04:59

Rusland levert ongeveer 35 procent van de West–Europese aardgasbehoefte. Een deel van dat gas wordt via pijpleidingen in Wit–Rusland naar Europa getransporteerd. Begin dit jaar leidde een geschil tussen Rusland en Wit–Rusland over de gasprijs tot een verstoring van de gasleveringen aan sommige Europese landen.De Europese Commissie maakt zich ernstig zorgen over de verminderde gasleveranties van Rusland naar Wit–Rusland. Dat zei een woordvoerder woensdag in Brussel. „Wij roepen alle partijen op tot een oplossing te komen”, aldus de zegsman.

In Brussel bestaat de vrees dat het dispuut tussen de Russen en Wit–Russen invloed zal hebben op de gastoevoer uit Rusland naar Polen en Duitsland. „Wij staan klaar om een comité van gasexperts bijeen te roepen, als dat nodig is”, verklaarde de woordvoerder van de Europese Commissie.

Gazprom verdubbelde aan het begin van dit jaar de gasprijs voor Wit–Rusland, dat jarenlang voor bodemprijzen Russisch gas gebruikte. Minsk wil nu geld lenen van de Russische regering zodat het de gasrekening kan betalen.

Oost–Europadeskundige Max Bader van de Universiteit van Amsterdam verwacht niet dat de EU–landen hinder zullen ondervinden van dit nieuwe conflict. „Rusland zal het niet zover laten komen dat Europa minder gas kan afnemen”, meent hij. „Rusland is de grootste gasproducent ter wereld, maar voor de toevoer naar Europa is het afhankelijk van de voormalige Sowjetrepublieken Oekraïne en Wit–Rusland”. In het verleden tapten deze landen volgens Bader illegaal gas af dat eigenlijk voor Polen en Duitsland was bedoeld.

Bader ziet de dreigementen van Gazprom dan ook als een onderdeel van een steekspel, waarin beide landen kijken hoever ze kunnen gaan. „Wit–Rusland kan best betalen, maar dat zou een zware belasting voor zijn economie zijn”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer