Buitenland

VN sturen troepen naar Darfur

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) – De Verenigde Naties zijn akkoord gegaan met een internationale troepenmacht voor de gewelddadige Sudanese regio Darfur. Tot 26.000 militairen en agenten moeten burgers gaan beschermen.

31 July 2007 21:55Gewijzigd op 14 November 2020 04:58
De VN-missie naar Darfur moet de 7000 militairen van de Afrikaanse Unie gaan vervangen. Foto EPA
De VN-missie naar Darfur moet de 7000 militairen van de Afrikaanse Unie gaan vervangen. Foto EPA

Ook gaat de Unamid–vredesmissie toezien op de naleving van de wapenstilstand in het crisisgebied. De Veiligheidsraad van de VN stemde na lang getouwtrek dinsdag unaniem in met de gecombineerde missie van de Afrikaanse Unie en de VN. Het voorstel was ingediend door de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot–Brittannië. De nieuwe missie moet de slecht uitgeruste macht van 7000 militairen van de Afrikaanse Unie gaan vervangen.VN–secretaris–generaal Ban Ki–moon omschreef de missie als „historisch en zonder precedent”. Volgens hem stuurt de Veiligheidsraad „een duidelijk en krachtig signaal van zijn vastberadenheid om het leven van de mensen in de regio te verbeteren en om dit tragische hoofdstuk in de Sudanese geschiedenis te sluiten”.

Na de aanname van de resolutie dreigden de Verenigde Staten de regering van Sudan met sancties, mochten de machthebbers de resolutie niet respecteren. De ambassadeur van de VS bij de VN, Zalmay Khalilzad, waarschuwde voor eenzijdige Amerikaanse en internationale strafmaatregelen.

De Sudanese regering in Khartum voelde lange tijd niets voor inmenging van de VN in de binnenlandse perikelen. De Sudanese ambassadeur Abdalmahmood Abdalhaleem Mohamad bij de VN verklaarde tevreden te zijn. De internationale gemeenschap is ons flink tegemoet gekomen, zei hij.

De kosten van de vredesmissie bedragen in het eerste jaar vermoedelijk meer dan 2 miljard dollar (bijna 1,5 miljard euro). De meeste infanteriemilitairen voor de missie moeten uit Afrikaanse landen komen. Voor het hoofdkwartier en de speciale genietroepen komen militairen uit andere landen.

Het conflict in de regio Darfur heeft sinds 2003 meer dan 200.000 mensen het leven gekost en meer dan twee miljoen mensen sloegen op de vlucht voor verkrachtingen, moordpartijen en bombardementen. De voornamelijk Afrikaanse rebellen pakten vier jaar geleden de wapens op. Zij beschuldigden de regering in Khartum ervan hun regio te veronachtzamen. De regering steunt Arabische milities (Janjaweed) die de rebellen bestrijden. De opstandelingen in Darfur zijn ernstig verdeeld en bevechten elkaar tegenwoordig ook.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer