Buitenland

Watersnood in China steeds omvangrijker

PEKING (ANP) - Het aantal doden dit regenseizoen door overstromingen en landverschuivingen in China beloopt al zeker 700. Dat hebben Chinese staatsmedia maandagmiddag gemeld.

31 July 2007 09:15Gewijzigd op 14 November 2020 04:58

Het Rode Kruis repte van zeker 500 doden en sprak van de zwaarste overstromingen in een decennium in het Aziatische land met 1,3 miljard inwoners. Volgens het staatspersbureau Xinhua zijn al meer dan 452.000 huizen verwoest en hebben meer dan 119 miljoen mensen te lijden onder de wateroverlast.De schade bedraagt volgens de autoriteiten omgerekend meer dan 5 miljard euro. Het einde is nog niet in zicht; er is meer regen voorspeld. Ook stormen en hagelbuien zullen verscheidene provincies blijven geselen.

De problemen doen zich vooral voor in het zuidwesten, zuidoosten en noordwesten van het land. In de resterende regio’s, maar ook in zuidelijke gebieden, is er momenteel juist sprake van een grote droogte, de ergste in meer dan twintig jaar. Daardoor kampen bijna 6 miljoen mensen en bijna 5 miljoen stuks vee met tekorten aan drinkwater. Bijna 10 miljoen hectare landbouwgrond is door de droogte aangetast.

Chinese media legden maandag een direct verband tussen de extremen in het Chinese weer en klimaatveranderingen. De directeur van het Klimaatcentrum in de hoofdstad Peking sprak van steeds meer weerrecords die in China aan diggelen gaan. Volgens The China Daily is er in Zuid- en Oost-China dit jaar ongeveer 50 procent meer regen gevallen dan normaal.

Klimaatveranderingen bleven in China lange tijd onbesproken, maar de overheid in het economisch opstomende land heeft steeds meer oog voor de uitstoot van broeikasgassen en andere soorten milieuvervuiling. China heeft een eigen nationaal milieubeleid, maar de ecologische verwoestingen zijn al zo groot dat het voor veel regio’s eigenlijk te laat is.

China is een van de grootste ’producenten’ van broeikasgassen, overigens zonder te zijn gebonden aan internationale bindende akkoorden voor terugdringen van de uitstoot. De ”fabriek van de wereld”, zoals China geregeld wordt genoemd, draait voor een belangrijk deel nog op vervuilende steenkolen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer