Brown op bezoek bij Bush
LONDEN (AP) – De Britse premier Gordon Brown is zondag in de Verenigde Staten aangekomen voor zijn eerste officiële bezoek. Hij kwam rond 23.00 uur aan en werd direct per helikopter naar Camp David gevlogen, waar president George Bush hem ontving.
Tegen journalisten zei hij eerder zondag dat de wereld de VS dankbaar moet zijn dat zij de leiding op zich hebben genomen in de strijd tegen terrorisme. „In deze eeuw is het Amerika dat de hoofdrol speelt op het wereldtoneel. Amerika heeft door de veerkracht en moed van zijn bevolking na de aanslagen van 11 september 2001 laten zien dat gebouwen kunnen worden vernietigd, maar dat waarden onverwoestbaar zijn", zei Brown.Brown wuifde speculaties weg dat de betrekkingen met Washington zouden bekoelen nu zijn voorganger Tony Blair, die bijzonder goed overweg kon met Bush, het veld heeft geruimd. Hij noemde de banden met de VS ‘de belangrijkste bilaterale betrekkingen’ die Groot–Brittannië onderhoudt.
De relatie met de VS is gebaseerd op gedeelde waarden als vrijheid, gelijke kansen en de waarde van het individu, verklaarde hij. ‘En vanwege deze waarden die we delen, zijn onze betrekkingen met de VS niet alleen sterk, maar kunnen ze de komende jaren nog sterker worden.’
Brown doet het verrassend goed in de peilingen na zijn eerste maand als premier. In tegenstelling tot wat algemeen was voorspeld lijkt het Britse publiek, na de flamboyante stijl van Blair, Browns sobere aanpak te waarderen. Of de gereserveerde Brown persoonlijk ook zo goed zal vallen bij Bush is echter nog de vraag.
Brown en zijn minister van buitenlandse zaken David Miliband, die met hem meereisde, zullen onder meer het hoofdkwartier van de Verenigde Naties bezoeken. Belangrijk gespreksonderwerp tijdens Browns bezoek zal zeker de Britse bijdrage aan Irak zijn. The Sunday Times meldde dat Simon McDonald, Browns adviseur buitenlandse zaken, recentelijk naar Washington is gereisd om een vervroegde terugtrekking van de Britse troepen aan te kaarten. Officieel houdt Londen evenwel vast aan het uitgangspunt dat het Britse leger pas wordt teruggetrokken als de Irakezen in staat zijn zorg te dragen voor hun eigen veiligheid.