Economie

EU overweegt vrije invoer spaarlampen uit China

BRUSSEL (ANP) - Spaarlampen in Europa kunnen fors goedkoper worden. Europees commissaris Mandelson (Handel) stelt de EU-landen voor om de invoerheffing van 66 procent op spaarlampen uit China te schrappen, onder meer op verzoek van Philips.

25 July 2007 10:01Gewijzigd op 14 November 2020 04:58

De EU-landen spreken morgen over het plan. Duitsland en de Duitse EU-commissaris Verheugen verzetten zich echter, om de belangen van de Duitse Siemensdochter Osram te beschermen. Osram maakt veel spaarlampen in de EU zelf.Philips zei in een reactie dat het „ernstig bezorgd is over de protectionistische argumenten die het gezond verstand belemmeren.” De heffingen zijn een klap in het gezicht van EU- milieubeleid, zei het elektronicaconcern tegen persbureau Reuters.

Philips importeert spaarlampen uit China, maar heeft in Polen ook ’s werelds grootste spaarlampfabriek met 600 werknemers. „Schrappen van de importheffingen stimuleert vernieuwing”, zei Philips.

Nederland pleit bij het overleg morgen voor het schrappen van de heffingen op spaarlampen, zei minister Van der Hoeven (Economische Zaken) recent in het Financieele Dagblad: „De Nederlandse regering wil de spaarlamp promoten. Daarin past geen heffing op spaarlampen uit China.”

Spaarlampen zijn sinds dit voorjaar een prioriteit van de Europese Unie, omdat ze veel energiezuiniger zijn dan gloeilampen. Ze zorgen voor minder CO(in2(-uitstoot. „De milieubelangen zijn geen criterium voor importheffingen, maar zijn wel een factor op de achtergrond”, aldus een EU-woordvoerder.

De importheffing op Chinese spaarlampen is in 2001 ingevoerd. Als vertegenwoordigers van de EU-landen zich morgen bereid tonen de heffing te schrappen, komt de Europese Commissie met een formeel voorstel. Doel is dan de heffing eind september te laten vervallen.

Electro Cirkel BV uit Rotterdam is een van de grootste importeurs van spaarlampen in Nederland, met onder andere als huismerk Calex. Directeur Rudolf van Soelen is zeer verheugd over het voorstel. Hij heeft hiervoor flink gelobbyd in Brussel. „We hebben werkelijk gestreden voor afschaffing”, zei hij. „De heffing is een kostenverhogende maatregel waar wij als bedrijf, maar vooral de consumenten veel nadeel van ondervinden.”

Het bedrijf vindt het „niet uit te leggen” dat de EU mensen vraagt om energie te besparen, maar dan spaarlampen duur maakt door importheffingen. Ruim 90 procent van de spaarlampen die in de EU worden verkocht, zijn geïmporteerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer