Koken voor gevorderden
Titel:
”Wereldse groenten”
Auteur: Paul Gayler
Uitgeverij: Schuyt & Co, Haarlem, 2000
ISBN 90 6097 560 X
Pagina’s: 176
Prijs: € 26,15 (ƒ 57,52).”Wereldse groenten” is een kookboek voor de liefhebber. Het boek is geschreven door sterrenkok Paul Gayler, die een passie voor groenten heeft. Het is geen vegetarisch kookboek, hoewel veel recepten geschikt zijn voor vegetariërs, of gemakkelijk voor hen kunnen worden aangepast.
”Wereldse groenten” behandelt alle aspecten van het koken met groenten. Zo komen er salades, voorgerechten, bijgerechten, soepen, hoofdgerechten en zelfs desserts aan bod, met groenten als ingrediënten. Tijdens het lezen van dit boek begin je spontaan te watertanden vanwege de vele verrukkelijke recepten die erin zijn opgenomen.
Er worden meer dan zestig groentesoorten beschreven, die allemaal stuk voor stuk hun eigen prijs hebben (soms een te hoge prijs voor dagelijks gebruik). Gerechten in dit kookboek zijn voorzien van een goede beschrijving. Fotograaf Gus Filgate maakte ’tongstrelende’ foto’s die –naast de receptuur– kunnen helpen bij de bereiding. Je ziet duidelijk hoe het eruit hoort te zien. Zelf vind ik ”Wereldse groenten” meer een kookboek voor verzamelaars of echte liefhebbers die graag in de keuken een goed gerecht willen bereiden.
Voor het dagelijks gebruik, in een doorsnee keuken, is het boek niet echt geschikt. Dit komt doordat de gebruikte ingrediënten aan de dure kant zijn. De bereidingstijden zijn bovendien te lang voor de alledaagse keuken. Zo staan er bijgerechten in waarmee je al 45 minuten tot een uur bezig bent, terwijl tegelijkertijd het hoofdgerecht moet worden bereid. Aan het eind van het boek is een verklarende woordenlijst opgenomen.