Buitenland

Servië prijst Poetin voor tegenhouden Kosovoresolutie

BELGRADO (AP) - Servië is vol lof over de houding van Rusland, dat erin is geslaagd de VN-Veiligheidsraad ertoe te brengen een ontwerpresolutie over de toekomstige status van Kosovo niet te behandelen omdat die op een Russisch veto zou zijn gestuit.

23 July 2007 11:09Gewijzigd op 14 November 2020 04:57

De opstellers van de resolutie, de Verenigde Staten en de EU, laten de discussie over de Servische provincie voorlopig over aan de Contactgroep voor Kosovo, waarin vertegenwoordigers van onder meer de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland zitten.„De Servische diplomatie heeft met hulp van Moskou een grote overwinning behaald”, juichte Samardzic, de Servische minister voor Kosovo, zaterdag. Hij voegde daaraan toe dat de Servische premier Kostunica de Russische president Poetin van harte heeft bedankt voor zijn steun. Volgens Samardzic is het plan om Kosovo onafhankelijkheid te verlenen nu definitief in de ijskast beland.

De beslissing om geen stemming te houden viel nadat langdurige onderhandelingen nog steeds geen ontwerptekst hadden opgeleverd die de goedkeuring van Servië en Rusland kon wegdragen.

De voorstanders van de nieuwste resolutie, waaronder de VS en EU, lieten vrijdag na de vergadering van de Veiligheidsraad een verklaring uitgaan waarin ze zeiden dat het belangrijk is tijdig te bepalen wat de status van Kosovo wordt.

De Kosovaarse premier Agim Ceku zei dat het VN-overleg was mislukt. Hij stelde voor dat het Kosovaarse parlement deze maand een verklaring aanneemt, waarin 28 november -een historische feestdag- als datum wordt vastgelegd voor het uitroepen van de onafhankelijkheid.

De nieuwste resolutie was volgens de opstellers een laatste poging tegemoet te komen aan de bezwaren van Rusland tegen het voorstel dat VN-gezant Martti Ahtisaari in april lanceerde. Dat kwam erop neer dat Kosovo onder toezicht van de internationale gemeenschap zou worden losgemaakt van Servië.

Het nieuwe voorstel voorziet in vier maanden van intensieve onderhandelingen tussen de etnische Albanezen en Serviërs, waarna de VN-Veiligheidsraad op basis van de uitkomst daarvan de zaak opnieuw zou bekijken. De VN zouden na die vier maanden het bestuur over Kosovo overdragen aan de Europese Unie, en NAVO-troepen zouden in Kosovo blijven om de orde te handhaven. Volgens Rusland was het voorstel echter een heimelijke poging het gebied af te scheiden van Servië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer