Bezorgdheid over Zweeds wetsvoorstel
Komt de Bijbel in Zweden straks onder censuur te staan? Religieuze minderheden in dat land maken zich ernstig zorgen over een wetsvoorstel dat beoogt discriminatie tegen te gaan. Wordt de wet van kracht, dan kan het in extreme gevallen zover komen dat de Bijbel niet meer mag worden gedrukt.
Dat zegt de Zweedse hoogleraar in de rechten Madeleine Leijonhufvud. Ze waarschuwt in het christelijke dagblad ”Nya Dagen” voor de mogelijke gevolgen van het wetsvoorstel. Dit bevat weliswaar een paragraaf over meningsvrijheid, waarin het citeren van bijbelteksten in bescherming wordt genomen. Maar gaat het om het drukken van Bijbels, dan ontbreekt een dergelijk artikel.
Tot voor kort was in Zweden alleen discriminatie op grond van ras, huidskleur, etnische herkomst of religieuze overtuiging verboden. In mei dit jaar keurde de Zweedse rijksdag een wetsvoorstel goed waarin ook de seksuele geaardheid van mensen in bescherming wordt genomen. De wet wordt 1 januari volgend jaar van kracht. Omdat het gaat om een verandering van grondrechten, is een verdere behandeling van het voorstel door de rijksdag noodzakelijk.
De afgelopen twee jaar zijn ook in andere Europese landen wetsvoorstellen van gelijke strekking aangenomen. De godsdienstwet die vorig voorjaar door de Franse Tweede Kamer en Senaat werd goedgekeurd, beoogde de activiteiten van gevaarlijke religieuze sekten aan banden leggen. De wet trok vorig jaar breed de aandacht in Frankrijk en daarbuiten. Vooral de lijst met 172 mogelijk gevaarlijke religieuze groepen was onderwerp van veel discussie. Overigens bleek de vrees die in Frankrijk bestond voor de gevolgen van de wet dit voorjaar nog mee te vallen. „Tot dusverre is er voor ons niets veranderd”, zei Christian Seytre, algemeen secretaris van de Protestantse Federatie van Frankrijk toen. „We zijn ons er natuurlijk wel van bewust dat de wet een gevaar kan betekenen, maar we kunnen niet zeggen dat er in Frankrijk geen godsdienstvrijheid is. Wel zijn we erg alert.”
Wit-Rusland kondigde deze zomer een nieuwe godsdienstwet aan die alle religieuze minderheden ertoe verplicht zich te laten registreren. De wet, waarvan een eerste versie in mei werd aangenomen, verbiedt alle godsdienstige groeperingen die korter dan twintig jaar bestaan. Protestantse kerken in het land vrezen dat de wet hun ondergang betekent.
De minderheidskerken in Servië uitten vorig jaar zomer hun bezorgdheid over het ontwerp van een godsdienstwet dat gevestigde kerken, de islam en het Jodendom een bevoorrechte status geeft. Baptisten, pinksterkerken en Zevende-Dags Adventisten noemden het wetsvoorstel toen „ongrondwettig en discriminerend.”