Binnenland

Fiscus richt pijlen op leaserijder

DEN HAAG - De Belastingdienst verdenkt zo’n 60.000 mensen van onterecht gebruik van hun auto van de zaak voor privédoeleinden. De afgelopen maanden ontvingen duizend van hen daarover een brief van de fiscus, nadat hun leaseauto was geflitst door een speciale camera-auto op locaties waar zij waarschijnlijk niet voor hun werk waren.

Redactie economie
19 July 2007 11:39Gewijzigd op 14 November 2020 04:57

Dat heeft de Belastingdienst donderdag bevestigd.De actie om leaserijders te betrappen op oneigenlijk gebruik van de auto van de zaak begon al in januari. Sinds die tijd staat de fiscus te flitsen op drukbezochte locaties zoals grote evenementen, woningboulevards en in vakantietijd bij grensovergangen.

Tijdens de grote vakantie-uittocht die dit weekeinde begint, hebben reizigers dus grote kans een auto van de Belastingdienst tegen te komen. „We staan niet verdekt opgesteld. Onze blauwe auto’s met gele strepen staan duidelijk zichtbaar in de berm”, verklaart Marcel Homan van de Belastingdienst. „Ook controleren we met enige regelmaat al rijdend van bijvoorbeeld Utrecht naar Amsterdam.”

Nederland telt zo’n 1,2 miljoen leaseautorijders. Zij moeten verklaren of ze daar per jaar meer dan 500 kilometer privé mee rijden. Is dat het geval, dan telt de fiscus een kwart van de cataloguswaarde bij hun inkomen op.

„Ongeveer 180.000 leaserijders hebben bij ons een verklaring ingediend”, aldus Homan. „Van hen wordt een ritregistratie bijgehouden. Uit steekproeven blijkt echter dat zo’n 30 procent waarschijnlijk stiekem meer rijdt en probeert op deze manier de belasting te ontduiken.”

Van die 60.000 hebben er 1000 inmiddels een brief ontvangen met het verzoek hun ritregistratie te overleggen, aldus Homan. Klopt die niet, dan volgt een naheffing en eventueel een boete. De Belastingdienst verwacht zo enkele honderdduizenden euro’s binnen te kunnen halen.

De camera-auto’s flitsen breed en filteren vervolgens de groep van 180.000 kentekens eruit. Het is lastig voor de fiscus om na te gaan of deze mensen mogelijk toch voor hun werk ergens waren. Al deze gegevens worden opgevraagd bij de werkgever. Een brief volgt pas na meerdere keren flitsen.

De fiscus speurt sinds kort ook naar auto’s van notoire wanbetalers van de belastingen. Als zij worden herkend als wanbetaler, zal de politie hen direct van de weg halen. Betalen zij hun openstaande schuld niet, dan wordt de auto in beslag genomen. Deze actie voert de fiscus samen met de gemeenten en de politie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer