Tandartsen: Weinig risico legionella
DEN HAAG - Tandartsorganisatie NMT wijst de bewering van de Water Inspectiedienst dat een deel van de tandartspraktijken met legionella besmet is, van de hand. Het bedrijf uit Oosterhout noemt de opstelling van de beroepsvereniging laakbaar.
Volgens de Water Inspectiedienst is tijdens controle van 34 tandartspraktijken in 11 ervan de legionellabacterie aangetroffen, onder meer in boorapparatuur. De bacterie zou onder meer zijn gevonden bij tandartsen in Bilthoven, Utrecht, Spijkenisse, Enschede en Ermelo.Het bedrijf stelde de NMT daarvan vorige maand op de hoogte, maar die ondernam geen actie, omdat ze het onderzoek dubieus vindt. „De NMT is een stroperige organisatie”, zegt directeur M. Leffring van de Water Inspectiedienst. „We hebben ze meermalen aangeschreven dat we deze verontrustende resultaten niet onder de pet moeten houden en dat er actie nodig is. In Nederland moet er meestal eerst iets ergs gebeuren voordat er maatregelen worden genomen. Moet er eerst een ziekte- of sterfgeval zijn voordat er iets wordt gedaan?”
Volgens de NMT wilde de Water Inspectiedienst de onderzoeksresultaten niet overhandigen. Daardoor is de deugdelijkheid ervan niet na te gaan. „Het gaat hier om een commercieel bedrijf dat de tandartsen op een agressieve manier benadert. Ze willen met deze resultaten nieuwe handel aanboren”, aldus een woordvoerder van de tandartsen.
Volgens Leffring wilde hij alleen de namen van de 34 tandartsen niet openbaar maken, omdat dit de privacy van zijn opdrachtgevers zou schenden. „We hebben de gegevens wel overhandigd aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg.”
Volgens de NMT staat ook niet onomstotelijk vast dat de monsters van Nederlandse tandartsenpraktijken afkomstig zijn. De organisatie heeft dat nagevraagd bij het laboratorium van de Water Inspectiedienst. Het laboratorium kon de monsters volgens de NMT echter niet herleiden tot tandartspraktijken. Leffring stelt echter met ondertekende werkbonnen te kunnen aantonen dat de monsters bij tandartsen zijn afgenomen en dat hij de gevolgde procedures met de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft besproken.
Vorig jaar overleden in Nederland 23 mensen door een legionellabesmetting. Volgens de NMT is er nog nooit zo’n besmetting herleid tot een tandartspraktijk. De organisatie vindt de huidige maatregelen die tandartsen nemen adequaat. Ze sluiten hun apparatuur aan op koud water en gebruiken geen boiler. Ze spoelen vaak door: twee minuten aan het begin van de dag en 20 seconden voor elke nieuwe patiënt. Buiten praktijkuren spoelen de tandartsen de waterkanalen in principe altijd door met desinfectans.
Deskundigen stellen volgens de NMT dat de tandartspraktijk een klein risico vormt voor het krijgen van legionellose. De inhoud van een leidingwaterinstallatie bij de gemiddelde tandarts is niet erg groot en de complexiteit van de installatie klein -bijvoorbeeld in vergelijking met een verzorgings- of ziekenhuis-, zodat de situatie goed beheersbaar is met doorspoelen.
Er zijn meer dan zestig soorten legionellabacteriën geïdentificeerd, waarvan slechts enkele soorten ziekteverwekkend zijn, beklemtoont de NMT. „Legionella komt algemeen voor in oppervlakte- en grondwater en in lage concentraties ook in leidingwater. Iemand kan alleen ziek worden door het inademen van verneveld water. Van het spoelen van de mond zal men niet ziek worden.”