Tik op vingers onwillige pardongemeente
DEN HAAG (ANP) – Gemeenten die weigeren informatie te geven over illegalen die niet onder de pardonregeling vallen, kunnen rekenen op een tik op de vingers van staatssecretaris Albayrak (Justitie). Ze zal hen daarop aanspreken en wijzen op de plicht om desgevraagd gegevens te verstrekken die nodig zijn om de vreemdelingenwet goed te kunnen uitvoeren.
De staatssecretaris schreef dat dinsdag in een antwoord op schriftelijke vragen van VVD-Tweede Kamerlid Zijlstra. Die had opheldering geëist over de afspraken die de gemeenten en Albayrak hadden gemaakt over de aanpak van illegale vreemdelingen die buiten de pardonregeling vallen en het land moeten verlaten. Zijlstra wilde onder meer weten welke maatregelen de staatssecretaris neemt tegen burgemeesters die weigeren de gevraagde gegevens te verstrekken. Zo had burgemeester Job Cohen van Amsterdam gezegd dat hij alleen informatie over illegalen aan Justitie doorspeelt als de vreemdeling daar toestemming voor geeft. Volgens de VVD keert hij zich tegen het beleid van de Rijksoverheid.Albayrak gaat ervan uit dat gemeenten gewoon zullen meewerken aan het uitzetbeleid. Krijgt ze toch aanwijzingen dat individuele gemeenten dat niet doen, dan zal ze hen herinneren aan de afspraken en de wettelijke bepalingen. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zal volgens de PvdA-bewindsvrouw gemeenten aanspreken die weigeren informatie door te geven over de terugkeer van illegalen naar hun land van herkomst.
Albayrak en de gemeenten hebben afgesproken dat per geval wordt bekeken of iemand het land moet verlaten. „Individueel maatwerk op lokaal niveau betekent uiteraard niet dat een gemeente in de positie is om te besluiten géén informatie te geven. Uitgeprocedeerde vreemdelingen hebben bovendien een vertrekplicht", schrijft de staatssecretaris. De samenwerking tussen het Rijk en de gemeenten is erop gericht om te voorkomen dat vreemdelingen in de illegaliteit belanden.
De pardonregeling staat open voor buitenlanders die onder de oude Vreemdelingenwet (voor april 2001) in Nederland asiel hebben gevraagd. Naar schatting 25.000 tot 30.000 mensen kunnen op die manier alsnog een verblijfsvergunning krijgen.