Directeur: Snellere winst met valse facturen
De bouwbedrijven Strukton en HBG konden eerder van de winst bij de aanleg van de Schipholtunnel profiteren, doordat deze via valse facturen werd weggesluisd naar andere onderdelen en slecht lopende projecten van die bedrijven. Normaal gesproken hadden de bedrijven tot het einde van het jaar op het winstbedrag moeten wachten.
Dat zei projectdirecteur K. Reitsma van KSS, de gelegenheidscombinatie van Strukton en HBG, maandag tegen de parlementaire enquêtecommissie Bouwfraude. Net als projectadministrateur Schenk stelt Reitsma dat opdrachtgever NS geen nadeel heeft gehad van de valse facturen. Over de redenen van de valse rekeningen verschillen zij echter van mening.
Schenk ging er vanuit dat de winst in de boeken laag gehouden moest worden met het oog op onderhandelingen over volgende deelprojecten van de tunnel. Uit een incident had hij de conclusie getrokken dat opdrachtgever NS op de hoogte was van de kwartaaloverzichten inclusief winsten, vertelde hij eerder maandag tegen de commissie.
Schenk begreep namelijk uit een telefoongesprek dat de accountant van de NS op de hoogte was van het overzicht in kwestie. Volgens directeur Reitsma ging het om de accountant van Strukton. Die werkt weliswaar op dezelfde etage van hetzelfde NS-gebouw, maar er wordt geen informatie uitgewisseld tussen de NS en haar dochter Strukton volgens Reitsma.
Volgens de projectdirecteur nam Strukton in de jaren ’90 projecten tegen te lage prijzen aan om de omzet te verhogen en dus te groeien. De lasten bij deze projecten konden worden verlicht met geld van de Schipholspoortunnel.
Strukton en HBG hebben uiteindelijk beiden 10 miljoen gulden terugbetaald aan het ministerie van Verkeer en Waterstaat, als aandeelhouder in de NS. „Dat vond ik bijzonder jammer”, aldus Reitsma. Volgens hem werd er door de topmannen van de holdings van beide bedrijven tot de betaling besloten, maar was de betaling onnodig.
Reitsma zei verantwoordelijk te zijn voor de zwarte kas van KSS. Het was volgens hem handig om wat geld bij de hand te hebben op een project. Zelf heeft hij ook via deze kas een keuken en een schuifpui gekocht.