Buitenland

Brussel: Wees voorbereid op bioterreur

BRUSSEL - Europa moet voorbereid zijn op bioterrorisme. Die waarschuwing kwam woensdag van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van Europa. De commissie wil onderzoeken hoe de risico’s op bioterrorisme verkleind kunnen worden en hoe kan worden tegengegaan dat bepaalde informatie over biotechnologie in verkeerde handen valt.

Buitenlandredactie
11 July 2007 10:04Gewijzigd op 14 November 2020 04:55

De Europese Commissie zegt dat de kans op een bioterroristische aanslag klein is, maar dat de eventuele gevolgen „verwoestend” kunnen zijn. De commissie roept op tot een brede discussie over het voorkomen en bestrijden van bioterrorisme.Eurocommissaris Frattini (Justitie) waarschuwt: „De mislukte aanslagen van vorige week in Londen laten zien dat de terroristische dreiging blijft. Nu gebruiken terroristen explosieven, maar in de toekomst kunnen ze wel eens naar minder conventionele wapens, zoals biologische wapens, grijpen.”

De commissie vindt dat Europa voorbereid moet zijn door middel van preventie, bescherming, vervolging van terroristen en inspectie. Daarom roept ze betrokken partijen op om mee te denken over het antibioterrorismebeleid. Die partijen variëren van nationale overheden tot de industrie zelf.

Frattini benadrukt dat bepaalde biologische wapens duizenden mensen kunnen infecteren, dierenpopulaties kunnen uitroeien en de voedselketen ernstig kunnen ontwrichten. De economische en sociale gevolgen gaan dan over de grenzen van de lidstaten heen. Daarom roept de commissie op tot verregaande samenwerking in het opsporen en bestrijden van bioterrorisme in de Europese lidstaten.

Het Europees Parlement is positief over het plan de EU-landen te verplichten bepaalde energiecentrales en andere infrastructuur te beschermen tegen terrorisme. „Het mag niet zo zijn dat Nederland de boel goed beschermt, maar dan toch schade lijdt doordat andere EU-landen niets doen. De zwakste schakel bepaalt de kwetsbaarheid van netwerken als internet en energie”, zei Europarlementslid Hennis Plasschaert (VVD), die het advies van het parlement opstelde. De leden namen haar rapport dinsdag met ruime meerderheid aan.

Welke landen te weinig doen om belangrijke centrales of bruggen te beveiligen, is geheim. De lidstaten moeten nog stemmen over het voorstel. „Nederland heeft de zaak redelijk goed op orde”, vindt Hennis-Plasschaert. „Maar Duitsland liet vorig jaar nog zien hoe kwetsbaar we zijn als EU, toen een schip een stroomkabel uit een brug trok en de stroom in vijf landen uitviel.”

Europarlementslid Meijer (Socialistische Partij) stemde tegen het plan. Volgens hem leidt het plan alleen maar tot meer bureaucratie. „Beter is om de ongelijkheid in de samenleving te bestrijden. Dat neemt de voedingsbodem voor terrorisme weg.”

De gezamenlijke EU-landen moeten zelf nog stemmen over het voorstel.

De terreurorganisatie al-Qaida heeft dinsdag gedreigd met geweld tegen Britse doelen. Volgens de tweede man van het netwerk, de Egyptenaar Ayman al Zawahiri, kan het niet onbestraft blijven dat de Britse vorstin vorige maand schrijver Salman Rushdie heeft geridderd. Zawahiri’s dreigement was te horen op een audioboodschap die via internet werd verspreid.

Salman Rushdie joeg met zijn omstreden boek ”De Duivelsverzen” (1988) verscheidene islamitische regimes en groepen tegen zich in het harnas, omdat hij met het werk de profeet Mohammed zou beledigen. De voormalige Iraanse leider ayatollah Khomeiny vaardigde in 1989 een fatwa met een doodsvonnis tegen hem uit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer