Buitenland

Srebrenica herdenkt en begraaft zijn doden

SREBRENICA/SARAJEVO/DEN HAAG (ANP/RTR) – Op de begraafplaats van het herdenkingscentrum in Potocari vlakbij Srebrenica worden woensdag 465 moslims begraven, slachtoffers van de genocide in 1995.

10 July 2007 20:18Gewijzigd op 14 November 2020 04:55

Twaalf jaar na de massamoord op duizenden moslims uit Srebrenica worden in Bosnië nog steeds slachtoffers gevonden in massagraven. De in de afgelopen twaalf maanden geïdentificeerde lichamen worden elk jaar in een gezamenlijke ceremonie begraven op 11 juli, de datum van de val van de enclave Srebrenica in 1995. Dit gebeurt tijdens een emotionele religieuze ceremonie in de open lucht, waaraan jaarlijks tienduizenden mensen deelnemen.De Nederlandse VN-militairen van Dutchbat onder het commando van overste Karremans bleken in 1995 niet in staat de moslims uit de enclave Srebrenica te beschermen tegen het Bosnisch-Servische leger, met zeker 7000 doden als gevolg. Het herdenkingscentrum met inmiddels al zo’n 3000 graven ligt pal tegenover het voormalige Dutchbat-hoofdkwartier in het dorp Potocari.

In Den Haag worden woensdagmiddag de slachtoffers van de tragedie van Srebrenica herdacht met een stille omgang op het Plein voor het gebouw van de Tweede Kamer. Daarbij worden de namen voorgelezen van de 465 slachtoffers die op dat moment in Bosnië worden begraven. Na het gebed van een imam zullen 465 witte ballonnen worden opgelaten met naamkaartjes van de doden die op dat moment in Bosnië worden begraven.

In Bosnië staat de jaarlijkse Srebrenica-herdenking in het teken van nieuwe politieke spanningen. Na de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof dat in februari vaststelde dat in Srebrenica genocide (volkenmoord) is gepleegd, eisten moslimpolitici een speciale status voor Srebrenica, dat krachtens het vredesakkoord van Dayton uit 1995 behoort tot Republika Srpska, de Servische entiteit binnen Bosnië. Servische politici willen echter niet tornen aan de huidige situatie.

Het conflict kan nog een harde dobber worden voor de Slowaak Miroslav Lajcak, die op 2 juli de Duitser Christian Schwarz-Schilling opvolgde als Hoge Vertegenwoordiger van de internationale gemeenschap in Bosnië. Lajcak toonde dinsdag daadkracht door 35 Bosnisch-Servische agenten op non-actief te stellen die mogelijk betrokken waren bij de genocide, en om dezelfde reden 93 paspoorten in te nemen van Bosnisch-Servische functionarissen. Een hoge Bosnisch-Servische politiefunctionaris is ontslagen.

Lajcak besloot tot de maatregelen na een gesprek met hoofdaanklaagster Carla Del Ponte van het Joegoslavië-Tribunaal dinsdagochtend. De maatregelen zijn bedoeld om de netwerken te helpen opdoeken die voortvluchtige verdachten als Karadzic en Mladic uit handen van het tribunaal helpen te houden, aldus Lajcak tijdens een persconferentie in Sarajevo.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer