Gemeente niet verplicht tot ‘illegalenlijst’
DEN HAAG (ANP) – De gemeenten zijn het met staatssecretaris Albayrak (Justitie) eens geworden over de aanpak van illegale vreemdelingen die niet onder de pardonregeling vallen. Afgesproken is dat per geval wordt bekeken of en hoe zij Nederland moeten verlaten. Daarmee lijkt een einde gekomen aan de ophef die is ontstaan over het opstellen van zogenoemde ‘illegalenlijsten’.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) mag meepraten over de manier waarop illegalen worden geholpen bij hun vertrek. „Hierbij zal de inzet zijn om te voorkomen dat deze vreemdelingen in de illegaliteit belanden”. Dat staat in een gezamenlijke verklaring die Albayrak en de VNG maandag hebben opgesteld tijdens een overleg.De aanpak van illegalen die niet in aanmerking komen voor het pardon heeft de afgelopen weken tot flinke onenigheid geleid. Een oproep om hun gegevens aan te leveren bij het ministerie van Justitie stuitte op verzet van de VNG en diverse gemeenten afzonderlijk, waaronder Hilversum en Eindhoven. Het beeld ontstond dat burgemeesters lijsten met namen van illegalen moesten overhandigen en dat lag gevoelig.
Dat pijnpunt is maandag weggewerkt met afspraken over een individuele aanpak. „Dit vindt plaats op lokaal niveau”, aldus de verklaring van Albayrak en de gemeenten. De dienst die de terugkeer van vreemdelingen regelt, heeft contactpersonen aangesteld met wie burgemeesters kunnen spreken over de illegalen in hun gemeenten.
Volgens de VNG krijgen burgemeesters de nodige vrijheid om het probleem op te lossen. Zij kunnen bijvoorbeeld eerst in een gesprek bekijken welke opties nog openstaan voor de vreemdeling. „In zo’n gesprek kan een burgemeester iemand ook overhalen om vrijwillig mee te werken aan vertrek”, aldus een VNG–woordvoerder. „Er is dus geen sprake van dat er lijsten met namen worden aangeleverd”.
De pardonregeling staat sinds 15 juni open voor buitenlanders die onder de oude Vreemdelingenwet (voor april 2001) naar Nederland zijn gekomen. Albayrak schat dat 25.000 tot 30.000 vreemdelingen dankzij het pardon een verblijfsvergunning krijgen.