Bom ontwricht oliepijp Irak
BAGDAD - Een van de belangrijkste oliepijpleidingen in het zuiden van Irak is vrijdag door een bomaanslag zwaar beschadigd. Een woordvoerder van het ministerie van Olie heeft dit meegedeeld.
Daders hadden de springstof direct onder de leiding neergelegd. De explosie had diverse branden tot gevolg. De pijpleiding voert naar een raffinaderij in de hoofdstad Bagdad. De olieproductie is door de aanslag waarschijnlijk met de helft afgenomen.Een vroegtijdige Amerikaanse terugtrekking leidt tot een chaos in Irak. Het geweld zal escaleren en de vijand zal aan terrein winnen, waarschuwde de Amerikaanse topmilitair Rick Lynch vrijdag. President George Bush stuurde onlangs 30.000 man extra naar Irak en wil dat het Congres wacht tot september met het uitspreken van een oordeel over de effectiviteit van die versterking. Maar een groeiend aantal Congresleden is er al van overtuigd dat de Irakstrategie van Bush heeft gefaald.
Lynch zei niet te weten tot wanneer de extra troepen nodig zijn. Op een gegeven moment kan Irak worden overgedragen aan de Iraakse troepen, maar dat zal niet snel zijn, zei hij.
Opnieuw heeft een vooraanstaande Republikein zich tegen de Irakstrategie van president Bush gekeerd. Senator Pete Domenici zegt dat de eerste Amerikaanse troepen in de lente naar huis moeten terugkeren. Domenici is de laatste van verschillende partijprominenten en vroegere aanhangers van de oorlog die Bush de laatste tien dagen de rug hebben toegekeerd. De senatoren Richard Lugar en George Voinovich spoorden de regering vorige week aan een groot aantal soldaten terug te trekken uit Irak en het diplomatieke offensief op te voeren. Senator John Warner stelt naar verwachting deze maand een nieuwe benadering voor.
Domenici zei donderdag dat van de soldaten niet tot in het oneindige kan worden gevraagd zich op te offeren, terwijl de Iraakse regering geen meetbare progressie boekt. Een nieuwe strategie waarbij de soldaten geen gevechtshandelingen meer verrichten en die leidt tot hun terugkeer naar huis moet volgens hem uitkomst bieden. De situatie in Irak verslechtert alleen maar, zei Domenici.
De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, riep de afvallige Republikeinen op hun woorden om te zetten in daden en voor de terugtrekking van de troepen te stemmen.
Een al-Qaidastrijder die een van de eerste en meest verwoestende bomaanslagen op zijn geweten heeft in Irak, is de afgelopen week in Bagdad opgehangen. „Oras Mohammed Abdul-Aziz, bij de Iraakse justitie ook bekend als Abu Omar al-Kurdi, werd dinsdagochtend geëxecuteerd”, aldus de Iraakse staatssecretaris van Justitie vrijdag.
„Abu Omar al-Kurdi werd gearresteerd in 2005, en daarna is zijn zaak overgedragen aan de Iraakse justitie. De man is ter dood veroordeeld in 2006”, zo deelde de staatssecretaris mee.
De soennitische strijder plaatste in 2003 een autobom bij het mausoleum van Imam Ali in Najaf, de heiligste tombe van de sjiieten in Irak. Grootayatollah Mohammed Bager al Hakim en meer dan tachtig anderen kwamen daarbij om het leven.
De ayatollah was enkele maanden na de val van het regime van Saddam Hoessein teruggekeerd naar Irak. Hij was tegenstander van Saddam’s dictatuur en had 23 jaar in ballingschap geleefd in buurland Iran.
Hij was hoofd van de Hoge Raad van de Islamitische Revolutie, de grootste sjiitische partij in Irak. Nu leidt zijn broer Abdul Aziz al Hakim de partij, die inmiddels de Hoge Irakese Islamitische Raad heet.
De explosie in augustus 2003 werd direct toegewezen aan soennitische extremisten. Sjiieten reageerden woedend op de aanslag. Die luidde het begin in van het sektarische geweld dat het land nog steeds teistert.