Buitenland

„Haat tegen Joden in Duitsland neemt toe”

Het antisemitisme in Duitsland groeit. Dat constateren onderzoekers van de universiteit van Leipzig en de Vrije Universiteit van Berlijn op grond van een enquête.

AP
6 September 2002 23:14Gewijzigd op 13 November 2020 23:47

Meer dan een kwart van de respondenten (28 procent) in het onderzoek zegt te denken dat de Joodse invloed te groot is. Niet minder dan 17 procent denkt dat Hitler als een groot staatsman zou zijn gezien als de holocaust niet had plaatsgevonden. Opmerkelijk is verder dat de toename van antisemitische gevoelens groter is in het westen dan in het oosten van Duitsland, waar zich meer antisemitische incidenten voordoen.

„Men zou kunnen zeggen dat de West-Duitsers het altijd hebben gedacht terwijl het taboe was. We weten het niet precies”, zegt Elmar Braehler van de universiteit van Leipzig.

In West-Duitsland is 19 procent van de respondenten het eens met de stelling dat Hitler als een groot staatsman was gezien zonder de holocaust, 5 procent meer dan in 1994. Van de Oost-Duitse respondenten was 8 procent het met de stelling eens, evenveel als in 1994. In totaal is 53 procent het geheel of gedeeltelijk eens met de stelling dat Joden meer dan anderen tijdens hun werk mensen bedriegen en trucs gebruiken om te krijgen wat ze willen.

Diedre Berger, directeur van de American Jewish Committee in Berlijn, zegt dat het onderzoek bevestigt wat Joodse organisaties al jaren waarnemen. Ondanks de pogingen van Duitsland om de holocaust onder ogen te zien, is het antisemitisme in de samenleving over het hoofd gezien, meent ze. „Ik denk dat het tijd is om te erkennen dat antisemitische clichés en metaforen ingebakken zitten in de Duitse en de Europese samenleving en moeten worden aangepakt.”

De bevindingen van de onderzoekers komen een dag na een brandaanslag op een museum ter nagedachtenis van Joodse slachtoffers van de nazi’s in Brandenburg. De hoofdtentoonstelling ging in vlammen op. De daders, die nog voortvluchtig zijn, kalkten nazi-symbolen op een gedenksteen bij het museum. Justitie heeft 10.000 euro uitgeloofd voor tips die leiden tot aanhouding van de daders.

De resultaten van het onderzoek werden bekend op de dag dat de elf Israëlische atleten en officials werden herdacht die in 1972 om het leven kwamen bij een Palestijnse gijzelingsactie bij de Olympische Spelen in München. Bij de jaarlijkse herdenking waren de familieleden van de omgekomen atleten ditmaal afwezig, omdat de dag samenviel met het Joodse nieuwjaar.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Schily, en de Israëlische ambassadeur in Duitsland, Stein, maakten in hun toespraken ter nagedachtenis aan de doden een vergelijking tussen de gijzelingsactie in 1972 en de terreuraanslagen van 11 september vorig jaar. „Net zoals we dertig jaar geleden niet gecapituleerd hebben, moeten we ook nu niet toegeven aan de dreiging van internationaal islamitisch terrorisme”, aldus Schily op het vliegveld van München, waar in 1972 een mislukte bevrijdingsactie leidde tot de dood van acht Israëlische atleten en één official.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer