Buitenland

Beleg Rode Moskee duurt nog voort

ISLAMABAD (AP) - De plaatsvervangend leider van de Rode Moskee in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad is niet van plan zich onvoorwaardelijk over te geven. Hij houdt zich met een harde kern van aanhangers nog altijd verschanst in het moskeecomplex.

6 July 2007 12:02Gewijzigd op 14 November 2020 04:55

Tegen een lokaal televisiestation zei Abdul Rashid Ghazi vrijdag dat hij en zijn aanhang bereid zijn de wapens neer te leggen en naar buiten te komen, maar dat daar wel voorwaarden aan verbonden zijn. Zo wil hij de garantie dat hij en zijn aanhangers niet gerechtelijk zullen worden vervolgd en eist hij dat hij de tijd krijgt om zijn zieke moeder en schoonzuster elders onder te brengen.Volgens onderminister van Informatie Tariq Azim hebben mensen die inmiddels wel het moskeecomplex hebben verlaten, verklaard dat Ghazi zich in de kelder van het complex heeft verschanst, samen met twintig studentes, die hij min of meer in gijzeling houdt. In de kelder zou een enorme wapenvoorraad zijn opgeslagen.

Azim heeft laten weten dat er niet wordt onderhandeld en dat alleen een onvoorwaardelijke overgave voor de autoriteiten acceptabel is. Tegelijkertijd gaf hij aan dat het leger het complex niet zal binnenvallen zolang zich daar nog vrouwen en kinderen bevinden.

De belangrijkste geestelijke van de moskee en de broer van Abdul Rashid Ghazi, Maulana Abdul Aziz, werd woensdag in de kraag gevat. Hij droeg een boerka en, volgens sommige getuigen, hoge hakken. Een agente die vrouwen fouilleerde die de madrassa ontvluchtten, kreeg hem in de gaten. Ruim 1100 aanhangers van de radicale moskee hebben het door militairen omsingelde moskeecomplex inmiddels verlaten, maar er zouden zich nog veel volgelingen -voornamelijk vrouwen- in de moskee en de bij de moskee behorende madrassa bevinden. Een honderdtal zou deel uitmaken van de harde kern aanhangers, en beschikken over automatische vuurwapens en granaten.

Donderdag riep Aziz, in een interview op de staatstelevisie, degenen die nog binnen zijn op er stiekem vandoor te gaan of zich over te geven. „Ik zag toen ik naar buiten kwam dat de belegering zeer hevig is. Onze kameraden zullen het niet lang kunnen uithouden”, zei hij.

Donderdagmiddag en ook vanochtend werd rond de moskee geweervuur gehoord. Het lossen van schoten en de inzet van helikopters maken deel uit van een strategie van de autoriteiten om de druk op te voeren en de aanhangers van Aziz te dwingen zich over te geven, zei het hoofd van de veiligheidstroepen, Khalid Pervez. Het complex is omsingeld door gepantserde voertuigen. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Aftab Khan Sherpao probeert het leger gaten te schieten in de muren van het fort-achtige complex.

Het leger omsingelde de Rode Moskee woensdag nadat de extremistische leiders van de moskee een ultimatum van de regering om de wapens neer te leggen en zich over te geven, naast zich hadden neergelegd. Het ultimatum volgde daags nadat zeker negentien doden waren gevallen bij vechtpartijen tussen ordetroepen en bezetters van de moskee.

De leiders van de Rode Moskee, ofwel Lal Masjid, zeggen de islamitische wetgeving in Islamabad te willen invoeren. Studenten van de moskee hebben zich de woede van de autoriteiten op de hals gehaald door agenten en prostituees te ontvoeren. Al een halfjaar dagen zij, opgejut door Aziz en zijn broer, de regering uit.

Onderminister Azim heeft gezegd dat aan alle vrouwen en kinderen die zich in het moskeecomplex verschanst hebben gehouden amnestie wordt verleend, maar dat mannen die mensen hebben vermoord of andere misdaden hebben begaan en de leiders van de moskee zich voor de rechter moeten verantwoorden. Iedereen die de moskee verlaat krijgt van de regering 5000 roepie (iets meer dan 60 euro) om de reis terug naar huis te kunnen bekostigen, aldus Azim.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer