Stadsmaaltijd verbindt Leerdammers
LEERDAM - Zaterdagavond, klokslag halfzeven. Organisator Albert Santing vraagt om stilte. Tijd voor gebed. Of voor overdenking. De ruim 800 aanwezigen reiken elkaar de hand. Na wat gegrinnik wordt het muisstil op het plein voor de Grote Kerk in Leerdam. Alleen de wagen van de gemeentereiniging die de Markt schoonspuit is hinderlijk aanwezig. „Eet smakelijk”, wenst Santing. De stadsmaaltijd kan beginnen.
De maaltijd is een van de hoogtepunten van het stadsjubileum. Leerdam viert dit jaar dat het 600 jaar stadsrechten heeft. Aanleiding voor de plaatselijke gereformeerde kerk, de hervormde wijkgemeente Noord en de rooms-katholieke parochie om onder het motto ”Gastvrijheid verbindt” een stadsmaaltijd te organiseren. Ook allerlei andere kerken en geloofsgemeenschappen doen mee. Enkele gemeenten in Leerdam, Schoonrewoerd en Oosterwijk besluiten om niet te komen.Organisator Santing heeft de maaltijd een jaar lang voorbereid. Hij wilde vanuit allerlei geledingen van de gemeente mensen uitnodigen. Zijn initiatief sloeg aan. Binnen de kortste keren waren er 900 buttons verkocht die toegang geven tot de stadsmaaltijd. „We hebben veel bijval gekregen uit de samenleving. Leerdam is een multiculturele samenleving. Onze veelkleurigheid is waardevol. Het maakt het leven en wonen aantrekkelijk.”
In de dagen voor het spektakel werkten de organisatoren onder hoogspanning. Vooral omdat de onzekerheid over het weer groot was. Tot vrijdagmiddag hield Santing de optie open om te verkassen naar sporthal Berenschot. Uiteindelijk gaven de vooruitzichten van het KNMI de doorslag: „Toch maar buiten.” Tot op het laatst bleef het spannend. Rond zes uur ’s avonds werd het droog.
Om halfzeven hebben zich ruim 800 Leerdammers verzameld voor de maaltijd. De organisatoren zijn wanhopig op zoek naar extra borden en bestek, maar klokslag halfzeven is alles gereed. Oud-burgemeesters Corporaal en Van Veelen zijn present, middeleeuwse figuren als de stadsomroeper, de drossaard, schout en schepenen en graaf Willem schuiven in aangepaste kledij aan, naast gezinnen met kinderen.
Burgemeester Molkenboer is enthousiast over de stadsmaaltijd. Volgens hem zijn dit soort activiteiten bij uitstek geschikt om de Leerdamse verzuiling te doorbreken. „Fantastisch dat zo veel Leerdammers met elkaar verbonden zijn. Het stadsjubileum is meer dan een feest van linten. Het brengt Leerdammers tot elkaar. Geweldig dat zeven kerken hun best doen om tegenstellingen te doorbreken. Deze maaltijd is een moment van ontmoeting, een prachtige gelegenheid tot onderling contact.”
Na Molkenboers toespraak is het tijd om te eten en te genieten van een maaltijd die bereid is door chef-kok Jaap Jager van verzorgingshuis Huis ter Leede en vele vrijwilligers. Een multicultureel menu van linzenrolletjes in ijsbergsla, gekruide basmatirijst met Hollandse en mediterrane ingrediënten, een Hollandse groentestoofpot met vruchten uit de Marokkaanse keuken met als nagerecht verse kwark uit de waard met honingroom. „Geweldig. Moeten we vaker doen”, aldus een van de gasten. Zijn tafelgenoot: „Ik mis alleen de borrel, maar die neem ik straks thuis wel.”