Binnenland

„Prematuur protest” om sportveld Wilnis

WILNIS - Geluidsoverlast, lichthinder, verkeersdrukte en een verstoring van de zondagsrust. Bewoners van Wilnis en Mijdrecht staan op hun achterste benen nu vlak bij hun huis een sportterrein dreigt te komen. De gemeente De Ronde Venen noemt het protest „prematuur.”

Mariëlle Oussoren-Buys
28 June 2007 09:13Gewijzigd op 14 November 2020 04:53
WILNIS – „Een voetbalclub die op zondag speelt naar Wilnis verplaatsen? Ik verbaas me erover. De zondagsrust is hier nog echt een item.” Simone Borgstede van actiecomité De Driehoek biedt de gemeenteraad van De Ronde Venen donderdagavond handtekeningen aa
WILNIS – „Een voetbalclub die op zondag speelt naar Wilnis verplaatsen? Ik verbaas me erover. De zondagsrust is hier nog echt een item.” Simone Borgstede van actiecomité De Driehoek biedt de gemeenteraad van De Ronde Venen donderdagavond handtekeningen aa

Een vaart met hier en daar een steiger voor een plezierjacht. Dan een licht aflopende dijk die na een smal slootje overgaat in een weiland met zwart- en roodbont vee. Op de achtergrond wat loodsen van een nabijgelegen industriegebied.Zo ziet de ’achtertuin’ van de bewoners rond De Driehoek, een stukje landelijk gebied tussen Wilnis en het bedrijventerrein van Mijdrecht, er uit. Maar de vraag is hoe lang nog. Want de gemeente heeft dit groene plekje in de bebouwde kom op het oog voor de realisatie van sportvelden. Zowel de Mijdrechtse vereniging SV Argon als de Wilnisse club CSW zou op termijn hiernaartoe moeten. Op hun oorspronkelijke locatie kan de gemeente dan seniorenwoningen bouwen. In De Driehoek mag dat niet vanwege de agrarische bestemming.

Het plan voor verplaatsing bestaat al meerdere jaren, maar vanaf donderdagavond lijkt het echt serieus te worden. De gemeente tekent dan een intentieverklaring met partner Rabobank voor verder onderzoek naar de mogelijkheden van een sportcomplex in De Driehoek. De Ronde Venen is namelijk te klein om zo’n groot project alleen te dragen.

Hoog tijd om actie te ondernemen, vindt Simone Borgstede, betrokken bij het actiecomité De Driehoek. Zelf woont ze met haar gezin aan de Herenweg, de achtertuin grenst direct aan het veelbesproken gebied. Ze is bang voor geluidsoverlast. „De huizen hier liggen veel hoger dan De Driehoek. Als daar sportvelden komen, krijg je een amfitheatereffect. Daar maakten de Romeinen al handig gebruik van.”

Ook de gevreesde lichtoverlast, de verwachte toename van het verkeer en de verstoring van de zondagsrust maakt de bewoners strijdbaar. Bij een zondagse wedstrijd van SV Argon komt soms wel 1500 man kijken, weet Borgstede. „Zoiets in Wilnis, waar de zondagsrust nog echt een item is? Ik verbaas me erover.”

Zo’n 80 procent van de 160 omwonende huishoudens heeft inmiddels een petitie van het actiecomité getekend. Een 80-jarige vrouw aan de Herenweg -haar naam mag niet in de krant- deed dat bewust niet. „Het is hier al zo lang groen”, zegt ze. „Dit houd je niet meer tegen.” Leuk vindt ze het niet, dat ze vanaf haar bankje in de achtertuin straks op sporters uitkijkt. Maar ze ergert zich aan mensen die nu protesteren en straks ongetwijfeld hun kinderen op het terrein laten sporten. „Het is net zoiets als met vliegtuigen. Mopperen over herrie, maar wel drie keer per jaar zelf de lucht in.”

Met de petitie, die donderdagavond wordt aangeboden, vraagt de actiegroep de gemeente nog eens naar de alternatieven te kijken. Er zouden genoeg betere locaties zijn dan De Driehoek, zoals het terrein waar in de toekomst een zwembad komt.

Verantwoordelijk wethouder B. Rosendaal spreekt dat tegen. „Als je zonder kennis van zaken de kaart bekijkt, vind je altijd wel een plek.” Het college koos zo’n drie jaar geleden voor De Driehoek, het plan ging daarna even de ijskast in. „Wij hebben destijds serieus alle opties bekeken. De Driehoek is nog steeds de beste. Ook de provincie is akkoord.”

Mocht het nodig zijn, dan is Rosendaal wel bereid opnieuw te kijken naar de mogelijkheden. „Blijkt donderdagavond dat de raad dat van ons wil, dan doen we dat.” Dat zal niet meevallen, weet de wethouder. „We hebben dan al snel met agrariërs te maken. Die schreeuwen, terecht, moord en brand als je aan hun grond komt. En een deel van de gemeente ligt in de Ecologische Hoofdstructuur.”

De protesten van de bewoners noemt de wethouder „prematuur.” Als de overeenkomst tussen de gemeente en de Rabobank een feit is, begint het eigenlijk pas, aldus Rosendaal. „Het komende jaar gaan we uitzoeken wat de effecten van de verhuizing naar De Driehoek zijn. Voor de bewoners, maar ook of het financieel haalbaar is. Dan is er bovendien overleg met omwonenden.”

De buurt blijft desondanks protesteren. Want: „Het is gewoon enorm leuk, koeien voor de deur”, aldus een 40-jarige dame die aan de Blauwe Zegge woont. De grieven van haar verre buurman aan het Timotheegras, W. Leong (42), zitten dieper. Hij woont sinds kort in Wilnis en hoorde pas drie weken terug van de plannen. „Wij zijn hier komen wonen voor het uitzicht. Met een sportpark heb ik geen moeite, maar dit schijnt een flink complex te worden. Het zou best kunnen dat we binnenkort weer gaan verhuizen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer