Weinig vrouwen lid van SGP
GOUDA - SGP-kiesverenigingen maken weinig haast met invoering van het vrouwenlidmaatschap. In totaal hebben zo’n vijftig van de 25.000 staatkundig gereformeerde broeders hun lidmaatschap opgezegd. Het aantal nieuwe vrouwelijke leden blijft vooralsnog beperkt tot een stuk of tien.
Dat is de stand van zaken, nadat de SGP besloot de statuten aan te passen en het vrouwenlidmaatschap van de partij mogelijk te maken. Door het besluit, zaterdag precies een jaar geleden, mogen vrouwen op plaatselijk niveau lid en bestuurslid worden. Vrouwen mogen echter niet op kieslijsten voor raden, staten en Kamers.Volgens de algemeen secretaris van de SGP, mr. V. A. Smit, hebben tot nu toe zo’n dertig van de 225 kiesverenigingen hun vernieuwde statuten volgens afspraak naar het partijbureau in Gouda gestuurd. Smit erkent dat dit aantal nog laag is, maar hij heeft daar twee verklaringen voor. „De modelstatuten zijn pas eind november naar de kiesverenigingen gegaan. Verder nemen de plaatselijke kiesverenigingen (pkv’s) -gezien de gevoeligheid van het thema- ruim de tijd om met dit onderwerp aan de slag te gaan. Ik weet dat verschillende verenigingen het vrouwenlidmaatschap dit najaar in hun ledenvergadering gaan bespreken. Dat is allemaal geen probleem. Het hoofdbestuur wil kiesverenigingen de tijd geven voor zorgvuldige besluitvorming.”
Een aantal verenigingen ziet de noodzaak van wijziging echter niet in, aldus Smit. „Het is bij hen altijd gegaan zoals het gegaan is en dat willen ze zo laten. Daarvoor bestaat veel minder begrip bij het hoofdbestuur. Sommige kiesverenigingen hebben zelfs nog geen statuten. Zij hebben alleen een huishoudelijk of plaatselijk reglement. Het hebben van statuten is sinds de wijziging van het verenigingsrecht van zo’n twintig jaar gelden verplicht. Er is bij sommige verenigingen blijkbaar sprake van een zekere laksheid.”
Daarnaast heeft een aantal kiesverenigingen wel de statuten aangepast, maar deze nog niet ter goedkeuring voorgelegd aan het hoofdbestuur. Hoeveel dat er precies zijn, weet de algemeen secretaris niet. Verder is het hoofdbestuur nog in gesprek met zo’n vijf kiesverenigingen die vragen hebben over de veranderingen. Dat zijn kiesverenigingen die moeite hebben met het lidmaatschap van vrouwen.
Een drietal heeft aangeven dat ze de statuten niet zullen veranderen. „Daar was geen twee derde meerderheid te vinden voor de wijziging”, zegt SGP-partijvoorzitter W. Kolijn. „Als er sprake is van gewetensproblemen, dan moet daar ruimte voor zijn. Zeker in een partij als de SGP die de gewetensvrijheid hoog in het vaandel heeft staan. Het hoofdbestuur zal die situatie gedogen. Het niet wijzigen van de statuten is niet aan goedkeuring van het hoofdbestuur onderhevig.”
Kolijn denkt niet dat alle kiesverenigingen die vorig jaar in Gouda tegenstemden -ruim een kwart van het totaal- zich allemaal tegen het vrouwenlidmaatschap zullen verzetten. „Ik ken voorbeelden van kiesverenigingen die in Gouda tegenstemden, maar nu, gezien het partijbesluit, toch hun statuten wijzigen.”
Van twee plaatsen is bekend dat de discussie over het vrouwenlidmaatschap heeft geleid tot onenigheid. In Wijk en Aalburg en in Gameren zijn bijna alle bestuursleden opgestapt. Ook hebben bij elk van deze kiesverenigingen zo’n tien leden het lidmaatschap van de partij opgezegd.
Landelijk gezien zijn er maximaal zo’n vijftig leden opgestapt, denkt Smit. Hij weet het niet precies omdat vertrekkende leden hun lidmaatschap bij de plaatselijke afdelingen moeten opzeggen. „Een aantal mensen heeft het hoofdbestuur een persoonlijke brief gestuurd met daarin de motivatie het lidmaatschap op te zeggen. Dat ze vertrekken is jammer, want elk lid dat zijn lidmaatschap opzegt, is er één te veel.”
Op de vraag hoeveel vrouwen nu lid zijn van de partij, is het antwoord niet te geven. Smit schat dat het landelijk om een tiental gaat. Naar verluidt zijn er in Groningen, Dordrecht en Ridderkerk enkele vrouwen lid geworden.
Vanaf 2008 zal de partij wel weten hoeveel vrouwen er lid zijn. De kiesverenigingen moeten in januari aan het partijbestuur laten weten hoeveel leden ze hebben. Vanaf volgend jaar zullen de verenigingen moeten aangeven hoeveel mannen en hoeveel vrouwen lid zijn.
Het hoofdbestuur stuurde de afgelopen week een brief naar de kiesverenigingen van wie nog niets is vernomen. Deze brief was dit voorjaar al aangekondigd. Smit: „In de brief spoort het hoofdbestuur de kiesverenigingen aan werk te maken van de statutenwijzigingen. Ook als de kiesverenigingen niet tot wijzigingen kunnen overgaan, moeten ze dat het hoofdbestuur laten weten. Ze mogen de zaken niet op hun beloop laten.”