Buitenland

Balkenende: Eurotop zakelijk begonnen

BRUSSEL - De EU-top in Brussel is donderdag begonnen met een „buitengewoon zakelijk gesprek” tussen de Europese regeringsleiders, aldus premier Balkenende tegen middernacht tijdens zijn persconferentie.

Van onze verslaggever
22 June 2007 10:56Gewijzigd op 14 November 2020 04:52
BRUSSEL – De Britse premier Blair in een onderonsje met EU voorzitter Merkel, donderdag tijdens de opening van de EU top in Brussel. Het is voor Blair de laatste EU top die hij als premier van het Verenigde Koninkrijk bijwoont. Woensdag neemt Gordon Brown
BRUSSEL – De Britse premier Blair in een onderonsje met EU voorzitter Merkel, donderdag tijdens de opening van de EU top in Brussel. Het is voor Blair de laatste EU top die hij als premier van het Verenigde Koninkrijk bijwoont. Woensdag neemt Gordon Brown

Onder het traditionele gezamenlijke diner van donderdagavond hebben de regeringsleiders nog eens hun wensen voor het nieuwe verdrag, dat de afgestemde grondwet moet vervangen, onder woorden gebracht. Vanmorgen sprak EU-voorzitter Duitsland met alle landen apart en na het middaguur zijn de gezamenlijke onderhandelingen over het nieuwe EU-verdrag begonnen.Balkenende benadrukte donderdag dat Nederland nationale parlementen meer invloed wil geven op Europees beleid. Hij zou het liefst zien dat de parlementen een zogeheten rode kaart krijgen. Die procedure houdt in dat een voorstel van de EU over een bepaald onderwerp van tafel moet als een meerderheid van de nationale parlementen vindt dat de EU zich daar niet mee mag bemoeien.

Duitsland wil echter niet zo ver gaan als Nederland. Als compromis stelt de EU-voorzitter voor dat de Europese Commissie een voorstel nog eens moet bekijken als een derde van de parlementen vindt dat het geen zaak is voor de EU. De parlementen krijgen ook meer tijd om naar Europese voorstellen te kijken: geen zes, maar acht weken.

Nederland wil naast een grotere rol voor nationale parlementen ook bereiken dat de EU zich niet bemoeit met nationale aangelegenheden zoals de verzorgingsstaat en woningcorporaties. Ten slotte moeten de criteria waaraan landen moeten voldoen voor ze EU-lid mogen worden, in het verdrag komen.

Een andere Nederlandse wens, dat de Europese vlag en het volkslied niet in het verdrag komen, is al ingewilligd. Tot grote woede van voorzitter H. Pöttering van het Europees Parlement. De gewraakte symbolen horen wel in het verdrag, vindt hij, omdat die de Europese burgers een saamhorigheidsgevoel geven. Pöttering wil dat het nieuwe verdrag zo veel mogelijk lijkt op de afgestemde grondwet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer